Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Primul Cod Penal din România: Corupții își pierdeau funcția și pensia, erau închiși, iar furtul mergea la spitale și case de binefacere.

Primul Cod Penal din România datează din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza și era unul destul de drastic pentru cei care nu respectau legile.La vremea respectivă, era chiar considerat unul dintre cele mai moderne din țările europene.Acesta prevedea sancțiuni aspre pentru funcționarii corupți care își pierdeau funcția pentru tot restul vieții, primeau pedeapsa cu închisoarea, dar și dreptul la o pensie.Iar banii sau bunurile furate erau confiscate și mergeau direct către spitale și casele de binefacere.

Pentru cei care erau acuzați de abuz în serviciu, erau pedepsiți cu închisoare de la doi până la trei ani și cu amendă îndoită a valoarei lucrurilor priimite sau făgăduite, fără ca această amendă să poată fi mai mică de 200 lei, la vremea aceea fiind o sumă destul de mare. Banii erau oferiți spitalelor sau caselor de binefacere în localitatea unde s-a comis infracțiunea.Cei vinovați își pierdeau și dreptul la pensie definitiv.

Pentru judecători, pedepsele erau și mai aprige, ei primind închisoare pe viață.
„Dacă mituirea s’a urmat asupra unui judecător sau jurat pronunțând în materii criminale în favoarea sau în contra acuzatului, pedeapsa va fi maximul închisoarei și pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viața; el va pierde și dreptul la pensiune. Dacă mituirea s’a urmat asupra unui jurat pronunțând în materii de expropriațiune, pedeapsa va fi închisoarea de la un an până la doi ani, pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viața și a dreptului de pensiune.”

Nici medicii nu erau iertați de pedepse dacă „călcau strmâmb”.
„Medicii, chirurgii sau alte persoane exercitându arta de a tămădui, cari dau, cu știință, asupra stărei sănătăței unei persoane, certificate contra adevărului, spre a servi la autorități sau la societăți de asigurare, se vor pedepsi cu închisoare de la o lună la un an. Iar dacă vor fi primit și daruri sau făgăduieli de daruri, se vor pedepsi cu închisoare de la trei luni până la un an și jumătate.”

Codul lui Cuza încludea și pedepse cu închisoarea până la doi ani, pentru cei care falsificau pașapoarte, foi de drum și certificate.Iar pedeapsa în cazul actelor publice sau autentice falsificate era de la cinci ani până la zece ani, dacă prejudiciul depășea 2000 de lei.

loading...

Add comment