Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Secretele Castelului Peleș.Comoara ascunsă aici a fost căutată inclusiv de Ceaușescu

Amplasat la poalele Munților Bucegi în pitorescul oraș Sinaia, Castelul Peleș este o capodoperă a arhitecturii germane nou-renascentiste, considerată de mulți unul dintre cele mai uimitoare castele din Europa.Comandat de regele Carol I în 1873 și finalizat în 1883, castelul a servit drept reședință de vară a familiei regale până în 1947. Cele 160 de camere ale sale sunt împodobite cu cele mai bune exemple de artă europeană, candelabre din cristal de Murano, vitralii germane și pereți acoperiți cu piele.

Castelul Peleș a fost primul castel european care a avut electricitate, are chiar și o centrală proprie.Fiecare cameră este decorată într-un stil sau temă diferită.Există o sală de concerte, o sală de muzică (India), un salon turcesc, un mare salon (Italia),Sala Consiliului (Elveția) și multe altele.Biblioteca Regală are o ușă secretă.Castelul își trage numele din pârâul vecin Peles, care trece chiar prin curte.Picturile din tavan și frescele decorative din Sala Teatrului au fost proiectate de renumiții artiști austrieci Gustav Klimt și Frantz Matsch.

Și ca orice castel, Peleșul este și el învăluit în aura de mister.Sunt câteva secrete care îl fac și mai misterios, pe care le știau doar un cerc restrâns de oameni.Atunci când a fost turnată fundația, la baza construcției au fost îngropate două pergamente într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb, împreună cu o colecţie de monede bătute în număr redus, cu chipul Domnitorului Carol.Pergamentele conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al Castelului Peleş.Poate cel mai mare mister care învăluie Castelul Peleș este legat de tezaurul regal.Legenda spune că atunci când se faceau primele lucrări, prin anul 1874, muncitorii ar fi găsit peste 100 de plăci din aur inscripţionate într-o limbă necunoscută, dar şi mai multe obiecte şi monede de tip Maia şi Sarmis, confecţionate din aur.Legenda spune totodată că regele Carol ar fi vândut bunurile și ar fi folosit banii pentru finalizarea castelului.Alții spun totuși că tezarul încă există și că ar fi îngropat în apropierea Castelului Peleș.Aceste spuse au trezit interesul lui Ceușescu, care a ordonat cercetări în zonă, dar și al vânătorilor de comori.Adevărul nu-l știe însă nimeni. Iar asta face ca Peleșul să rămână nu doar cel mai frumos castel din România, ci și cel mai misterios.

Castelul se află în localitatea Sinaia, o cunoscută stațiune de schi, iar orașele înconjurătoare Busteni, Azuga și Predeal oferă multe facilități pentru o vacanță frumoasă, de la trasee de schi și drumeții până la vizionarea faunei sălbatice.

loading...

Add comment