Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Au trecut 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv și mare lucru nu s-a schimbat

Data de 30 octombrie 2015 va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, deoarece atunci a a avut loc tragedia de la clubul Colectiv în care și-au pierdut viața 64 de tineri.O zi rece de toamnă, care a aruncat o undă de șoc peste România.Spitalele au fost pline de lacrimi și de durere.Numărul morților creștea pe zi ce trece. După luni de zile, bilanțul tragic s-a oprit la 64.Au fost 64 de suflete pierdute într-un incediu devastator.

În data de 28 aprilie 2016 dosarul a fost trimis în judecată cu 8 inculpați: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri și două societăți comerciale (Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL).Acuzațiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.În dosarul Colectiv, au mai fost trimiși în judecată și pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzați că știau că acel club funcționează fără autorizații de securitate la incendii și au ignorat acest lucru.De mai bine de trei ani de la trimiterea în judecată a cauzei, nu au fost fost însă înregistrate progrese în dosar, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător și altele.

La 4  ani de la tragedia din clubul Colectiv, șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a fost citat de procurori ca martor în dosarul deschis după plângerea formulată de părinților victimelor și a supraviețuitorilor incendiului.Raed Arafat a fost cel care a coordonat actiunea de preluare a ranitilor dupa tragedia de la Colectiv, s-a ocupat de repartizarea lor în spitale iar mai apoi de transferul unora dintre ei in strainatate.El s-a prezentat la sediul Parchetului General la audieri, însă nu a vrut să facă nicio declarație în fața jurnaliștilor.

”Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat. Și ăsta este un motiv pentru care nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate din România. Din contră, din punctul meu de vedere lucrurile merg mai rău. Mai avem o mică speranță, de asta suntem aici, de aia încercăm să conștientizăm pe toată lumea că trebuie să aflăm vinovații, dintr-un simplu motiv: pentru că noi ne dorim ca această tragedie să nu se mai repete și nimeni să nu mai treacă prin ceea ce trecem noi.” – a spus Narcis Hogea, a cărui fiu, Alexandru Hogea, a murit din cauza incendiului din clubul Colectiv.

La patru ani de la incendiul din Colectiv, a apărut și o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei, care nu a fost văzută niciodată până acum.În această filmare se vedea haosul care a domnit în primele minute ale intervenției de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015.Filmările nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, deoarece au fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, precizează ziarul Libertatea.

Aceast tragedie de la clubul Colectiv nu va fi uitată niciodată.

loading...

Add comment