Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Elveția își deschide porțile pentru români. Salariul mediu e de 6000 de euro.

Începând cu acest an, Elveția, una dintre cele mai bogate țări din Europa își va deschide porțile pentru muncitorii români. Din 1 iulie, se vor ridica restricțiile pentru muncitorii români. Aceste restricții se discută de mai mulți ani încoace.

Până acum, cetățenii români și bulgari, se puteau stabili în Elveția, doar în limita unor cote. În 2008 și 2014 s-a vorbit că aceste norme vor dispărea, însă au fost reînnoite de fiecare dată. Elvețienii spun însă, că pot fixa în continuare cote pentru muncitorii români și bulgari, până la data de 31 mai 2019, însă numai dacă acești cetățeni străini depășesc un anumit prag.Însă, conform statisticilor de la Berna până acum s-a înregistrat un nivel slab al cetățenilor din România și Bulgaria.

Conform studiilor sociologice proporția românilor și bulgarilor este foarte mică. La sfârșitul anului 2018 s-a înregistrat un număr de 18.364 de persoane cu statut de ședere permanentă în Elveția. Iar 1542 de muncitori românii și bulgari au fost admiși în Elveția, o diminuare cu 22,1% față de anul 2014.

„Când România a aderat la Uniunea Europeană, a integrat sistemul de liberă circulație a persoanelor. Când s-a alăturat, a trebuit să luăm decizia de a acorda acestei circulații libere și românilor, dar aveam nevoie de vot popular. Votul a fost pozitiv. În timpul dezbaterilor, discuția sa referit la modul în care poate fi pusă în mișcare libera circulație, pentru a face tranziția cât mai lină posibil. Diferite clauze ne-au permis să facem o tranziție în acest sens. În luna mai a anului viitor vom ajunge la sfârșitul acestui proces; după această dată nu va fi nici o diferență sau distincție „, a spus Berset, citat de Mediafax .

România a primit 180 milioane CHF (peste 150 milioane EUR) prin contribuția Elveției la fondurile de coeziune ale UE, a anunțat președintele Iohannis. Fondurile au fost investite în proiecte de infrastructură, de securitate la frontieră și de mediu.

Conform unui studiu realizat în anul 2011, Elveția se situa în topul celor mai bogate țări din lume, luând în calcul atât bunurile financiare, cât și nefinanciare. În funcție de PIB, s-a situat în topul celor 20 cele mai puternice economii din lume. De asemenea, este considerată în continuare țara cu cel mai bine dezvoltat sistem bancar din lume. Un salariu mediu luna fiind echivalent a 6000 de euro.Salarii mai mari se întâlnesc în industria farmaceutică, IT sau asigurări, relatează GreatNews.ro.

loading...

Add comment