Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Sânge artificial fabricat la Cluj din Viermi marini: invenție de premiu Nobel, șanse slabe de finanțare

O echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a elaborat o rețetă de sânge artificial și testele lor inițiale arată încurajatoare.Îndrumați de profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu în vârstă de 39 de ani,descoperirea echipei din Cluj-Napoca ar putea deschide calea către dezvoltarea crucială a sângelui artificial, umplând deficiențele băncilor de sânge și oferind o opțiune fiabilă pentru transfuzii în urma accidentelor și a intervențiilor chirurgicale majore.Sângele echipei este format din apă, sare, albumină și o proteină numită hemeritrină, care a fost extrasă din viermi marini, care ajută la rezistența artificială la stres.Cercetătorii spun că rezultatele primelor lor teste pe șoareci au fost încurajatoare.

„Șoarecii tratați cu acest tip de sânge făcut la Cluj ”au rămas indiferenti și asta ne dorim, să nu afișăm semne de inflamație sau boală. Scopul final este să nu obținem reacții de respingere a sângelui artificial de către corpul uman pe care îl avem pentru unele dintre produsele actuale ”, a spus profesorul Silaghi-Dumitrescu.

Încercările anterioare de a crea sânge artificial au eșuat, deoarece oamenii de știință nu au putut identifica o proteină pentru a menține substanța imună la factorii de stres.Până acum, testele pe animale nu au generat toxicitatea, care a rezultat din alte tipuri de proteine ​​utilizate în căutarea sângelui artificial.

Alți doi ani de teste pe șoareci vor continua să stabilească faptul că nu există probleme de toxicitate înainte de încercarea pe voluntari umani, a spus profesorul Silaghi-Dumitrescu.Dacă testele suplimentare se dovedesc a fi de succes, studiile echipei din Cluj-Napoca vor fi publicate în reviste de specialitate și vor fi brevetate. Cercetarea sângelui artificial a fost susținută prin finanțarea specială a Ministerului Educației și Cercetării într-un moment în care cercetările din România fac față reducerilor severe ale fondurilor.Cercetătorul clujean a precizat că va solicita finanţare în continuare de la minister, pentru că mai are nevoie de un milion de lei pentru următorii ani.

loading...

Add comment