Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Imunitatea parlamentară dispare în Ucraina. Prima victorie a preşedintelui Zelenski

Fost actor de comedie fără experienţă politică în trecut, Vladimir Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale cu o majoritate covârşitoare în aprilie 2019. Acum, parlamentul Ucrainei, a anulat imunitatea parlamentară.Cu 373 de voturi pentru, parlamentarii au anulat imunitatea parlamentarilor, permițându-le să fie urmăriți penal fără aprobarea unei majorități parlamentare. Anterior, pentru a-l judeca pe un parlamentar, autoritățile au avut mai întâi nevoie pentru a primi permisiunea parlamentului, iar parlamentarii au trebuit să voteze pentru a ridica imunitatea colegului.Amendamentul intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.Înaintea votului, preşedintele Zelenski a declarat că a venit timpul ca imunitatea parlamentară să fie aruncată la „groapa de gunoi a istoriei”, argumentând că 90% dintre ucraineni doresc acest lucru.

Parlamentarii corupți au abuzat adesea de imunitate pentru a scăpa de pedeapsa pentru infracțiunile pe care le-au comis.În noiembrie 2018, a fost un caz în care parlamentul a refuzat să ridice imunitatea legiuitorului Stanyslav Berezkin, care a fost acuzat că ar fi însușit în mod greșit un împrumut de 20 de milioane de dolari de la Oschadbank. În ianuarie 2019, Parchetul General nu a susținut ridicarea imunității fostului parlamentar pro-guvernamental Yaroslav Dubnevych, care a fost acuzat de delapidare.Cu toate acestea, există cei care susțin că ridicarea completă a imunității parlamentare ar putea pune parlamentarii în pericol de a fi influențați de președinte sau de puteri externi.

În 2015, Comisia de la Veneția, un organism juridic consultativ pentru Consiliul Europei, a recomandat păstrarea unei imunități parlamentare depline în vigoare, întrucât scopul său este să protejeze hărțuirea, în special din sucursalul executiv, dar și din sistemul judiciar atunci când nu este imparțial. .

Spre deosebire de ridicarea imunității, noul parlament a elaborat alte amendamente constituționale. Drept urmare, acestea nu au putut fi trecute decât în ​​prima lectură și trebuie să fie evaluate de Curtea Constituțională.

Printre aceștia se numără amendamentul privind scăderea numărului de parlamentari la 300 și stipularea că parlamentul va fi ales prin reprezentare proporțională.

loading...

Add comment