Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Guvernul a decis: hrană de 2 lei pe zi, pentru elevii din învățământul primar și gimnazial

Luni a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului cu privire la bugetul pentru anul școalar 2019-2020 pentru programul laptele și cornul, dar și pentru programul fructe și legume în școli.Au fost alocați de către Guvern 540 de milioane de lei, bani care vor asigura hrana în școli pentru 2 milioane de copii.Această sumă va fi completată cu aproximativ 82 de milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană.Astfel, am calculat că Guvernul a alocat 1,92 de lei pe zi, hrană pentru un elev.

Cu acești bani vor putea fi distribuite școlarilor următoarele produse:
Din categoria fructe și legume avem mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac,țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași și castraveți proaspeți.
Din categoria brânzeturi avem lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
Din categoria produse de panificație avem corn sau baton din făină integrală, covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.
Iar conform legii, pe parcursul săptămânii unui elev sau prescolar i se va acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație, iar toate acestea trebuie să se încadreze în sumele alocate bineînțeles.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii centrale a declarat în cadrul unei conferințe de presă că bugetul este relativ tensionat.„Suntem preocupați ca în an electoral să se păstreze toate echilibrele.De a păstra deficitul bugetar şi ţinta de deficit stabilită uşor sub nivelul de anual precedent şi încurajăm un asemenea comportament pe toate căile care stau la dispoziţia Băncii Naţionale. Am observat în ultima lună şi o anumită creştere a veniturilor bugetare, ceea ce nu este de neglijat. Suntem preocupaţi, dar nu, să spunem aşa, nu vedem lucrurile în negru şi lucrăm cu guvernul pentru ca într-un an electoral, un an dificil din punct de vedere social, politic, să se păstreze toate echilibrele. Şi echilibrul financiar economic, dar şi echilibrul social şi politic”, a declarar Mugur Isărescu.

loading...

Add comment