Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Prăpăd în Padiș-Parcul Apuseni.Se taie pădurile vechi de 70 de ani

Turiștii care aleg să-și petreacă câteva zile în Munții Apuseni, zona Padiș, observă că priveliștea s-a schimbat în rău și că brazi vechi de 70 de ani, astăzi sunt puși la pământ pe furiș.Practic, turiștilor li s-a interzis recent camparea și s-au închis traseele montane, pentru a nu vedea sau a face publică tăierea abuzivă a pădurilor dintr-o zonă idilică din apropierea Clujului. Oamenii care trec pe acolo nu știu încă ce instituție este responsabilă pentru această priveliște de coșmar.

Raul Ionuț, cel care a sesizat cazul a spus că s-a intors in Padiș sa vadă care este situația cu atâtea trasee închise si cu interzicerea camparii. Ajuns acolo a făcut niște poze, pe platoul de unde se pleacă spre Peștera Cetățile Rădesei, în Poiana Vărășoaia.Acolo era un platou curat, cu iarba verde si loc de campat. Acum in Poiana Vărășoaia e interzis sa campezi, la fel ca oriunde in Padiș.Drumul pe care in urma cu cativa ani se mergea cu mașina de oraș, acum nu se mai poate circula pe acolo.Unele indicatoarele turistice au fost rupte si îngropate în grămezile de bușteni. E un dezastru natural. Un parc natural distrus.Ionuț a spus că nu a dat de nimeni pe acolo până acum, cei care tăiau pădurea nu au vrut să stea de vorbă cu el, nu existau nici panouri cu informații despre firmele care exploatează acea zonă, doar panouri cu drum închis sau traseu închis.

Oficialii Direcției Silvice Cluj au răspuns și au spus că zona vizată este în subordinea autorităților din Bihor.Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, a spus că tăierile se fac legal, dar exploatarea nu este corectă.

„Exploatarea lemnului respectiv este legală și necesară, dar firma de exploatare a încălcat prevederile autorizatiei de exploatare.Firma este anchetată de ceva timp și, în mod sigur, va avea de suportat consecințele, iar acesta este un lucru bun. Penalizarea celor vinovați în prezent nu rezolvă, din păcate, toate problemele create de aceștia. Sperăm să fie un exemplu în plus de ”așa nu se face” și pentru alte firme de exploatare. Abia așteptăm ziua in care, in România, vor disparea ilegalitățile și lucrul prost făcut. Toate cele bune!”, a afirmat Alin Mos, director Administratia Parcului Natural Apuseni.

loading...

Add comment