Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Groenlanda a pierdut 40% din gheața într-o singură zi

Peste 40% din Groenlanda s-a bucurat de topire joi, cu o pierdere totală de gheață estimată a fi mai mult de 2 miliarde de tone de gheață doar în acea zi.În timp ce Groenlanda este o insulă mare, umplută cu o mulțime de gheață, este extrem de neobișnuit ca aproape toată gheața să se piardă la jumătatea lunii Iunie.În acest an, sezonul a început mai devreme, deoarece de obicei gheața se topea treptat începând cu luna Iunie și până la sfârșitul lunii August.De obicei, cea mai mare parte a topirii înregistrându-se în luna iulie.

Scutul brusc al topirii „este neobisnuit, dar nu fara precedent”, spune Thomas Mote, cercetator la Universitatea din Georgia, care studiaza climatul Groenlandei.Aceasta topire la începutul verii ar putea fi un semn prost, indicând că anul 2019 ar putea stabili încă o dată înregistrări pentru cantitatea de pierderi de gheață din Groenlanda.Zăpada albă și gheața, care este strălucitoare și reflectă razele soarelui înapoi în spațiu, reduce cantitatea de căldură absorbită și ajută la păstrarea frigului foaie rece, proces numit „albedo”.
„Aceste evenimente de topire au ca rezultat un albedo de suprafață modificat”, potrivit lui Mote, care va permite ca mai multă căldură a soarelui la mijlocul verii să fie absorbită în gheață și să se topească.

Predictii pentru un sezon record de topire.
Mote spune că „toate semnele par să indice un sezon de topire” și el este departe de singurul om de știință care să creadă asta.
Jason Box, climatolog de gheață la Ancheta geologică a Danemarcei și a Groenlandei, a prezis la sfârșitul lunii mai că „2019 va fi un an mare de topire pentru Groenlanda”.În plus față de topirea sezonului timpuriu, acoperirea zăpezii este deja mai mică decât media în Groenlanda de Vest, iar combinarea acestor factori înseamnă că „2019 va fi probabil un an de topire foarte mare și chiar potențialul de a depăși anul record de topire a 2012.“

loading...

Add comment