Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Ce trebuie să faci și ce să nu faci dacă te-a mușcat o viperă?

În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele și sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul țării. În general viperele au o lungime de la 20 de cm și pot ajunge până la 2.5 metri.Corpul șarpelui este lățit, având frecvent un desen ce seamănă cu litera „V” pe cap, care are o formă triunghiulară. Martie este luna in care viperele ies din hibernare.Ele au un simț olfactiv foarte bine dezvoltat și simt vibrațiile de la distanțe mari.Toate speciile din cadrul familiei sunt veninoase, veninul fiind produs de o glandă cu venin, otrava fiind injectată victimei prin doi dinți lungi situați pe maxilarul superior, fiind prevăzuți cu un canal.

Toate mușcăturile de șarpe necesită îngrijiri medicale, chiar dacă șarpele este nonveninos. Îngrijirea adecvată a rănilor poate ajuta la prevenirea infecției și poate limita cât de grav devine rănirea.
Simptomele unei mușcături de șarpe veninoase pot include umflături, dureri, roșeață și vânătăi în jurul zonei musculare.De obicei, oamenii știu imediat dacă un șarpe i-a mușcat. Cu toate acestea, aceste animale pot să lovească rapid și să dispară înainte ca oamenii să aibă timp să reacționeze.Majoritatea mușcăturilor de șarpe pot provoca dureri și umflături în jurul mușcăturii. Cei care sunt veninoși pot provoca, de asemenea, febră, dureri de cap, convulsii și amorțeală. Cu toate acestea, aceste simptome pot apărea, de asemenea, din cauza unei frici intense ca urmare a mușcăturii.

Serpii veninoși au două colți care dau venin când mănâncă. O mușcătură de șarpe veninoasă va lăsa, de obicei, două semne clare de puncție.
Simptomele tipice ale unei mușcături de viperă includ: umflare și durere în jurul zonei musculare; amorțeli ale feței, în special în gură; creșterea frecvenței cardiace; respiratie dificila; ameţeală; slăbiciune; dureri de cap; vedere încețoșată; transpirație excesivă; febră; sete; greață; vărsături; diaree; leșin; convulsii.

Măsuri de prim-ajutor.
Rămâneți calm, sunați 911 imediat, spălați cu ușurință zona cu săpun și apă dacă este posibil, îndepărtați îmbrăcămintea sau bijuteriile, deoarece zona din jurul mușcăturii este probabil să se umfle, păstrați zona de mușcături sub inimă, dacă este posibil și nu încercați să prindeți sau să ucideți șarpele.
Dacă un doctor suspectează că cineva a primit o mușcătură de la un șarpe veninos, va da medicamente antivenomice.Există multe concepții greșite despre primul ajutor pentru muscatura de șarpe. Următoarea listă descrie ce trebuie evitat după o muscatura de șarpe:

Nu tăiați rana provocată de mușcătură, nu înfășurați o cârpă peste rană pentru a restrânge fluxul sanguin; nu aplicați gheață la rană; nu suge veninul din rana; nu utilizați un dispozitiv de aspirație pentru a elimina veninul; nu luați medicamente decât dacă un medic specialist dă această instrucțiune.

Prevenirea unei mușcături de viperă.
În majoritatea cazurilor, mușcăturile de șarpe sunt prevenite. Șerpii nu sunt agresivi față de oameni decât dacă se simt amenințați și vor încerca să fugă înainte de a mușca un om.Oamenii pot evita, de obicei, muscaturile de șarpe, făcând următoarele lucruri:
Evitând manipularea șerpilor în sălbăticie; rămânând departe de locuri unde pot fi șerpi, cum ar fi zonele cu iarbă înaltă, arbuști sau grămezi de pietre; purtând cizme, pantaloni groși și mănuși în orice moment când lucrați în aer liber; evitând încercarea de a ucide sau de a captura un șarpe.

loading...

Add comment