Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Dacă ai o soră mai mică cresc șansele să devii supraponderal și iată de ce

Pentru o fată, având o sora mai mică poate fi o mulțime de distracție. Poți vorbi despre multe lucruri împreună și împărți hainele celorlalți. Dar dacă am să vă spunem că riscați să deveniți supraponderali doar pentru că v-ați născut înaintea surorii voastre? Noi am studiat această chestiune pentru a înțelege cauzele posibile pentru care o sora mai mare ar putea fi supraponderată doar din cauza ordinii ei de naștere și iată ce am descoperit.

A fost efectuat un studiu pe 13.466 de perechi de surori suedeze născute între 1991 și 2009, care a concluzionat că primii născuți au un indice de masă corporală mai mare și sunt mai susceptibili să fie supraponderali sau obezi. Potrivit studiului, surorile mai mari au fost mai ușoare decât surorile lor mai mici la naștere, dar când au crescut au avut un indice de masa corporala cu 2,4% mai mare .

În plus, au descoperit că surorile care s-au născut mai devreme au 29% mai multe șanse să fie supraponderale decât surorile lor mai mici. Sunt de asemenea cu 40% mai multe sanse de a fi obezi.

Care ar putea fi cauza acestor constatări alarmante? Există câteva teorii. O astfel de teorie este științifică, prin care un profesor Wayne Cutfield de la Institutul Liggins de la Universitatea din Auckland spune că vasele de sânge care furnizează nutrienți fătului par a fi ușor mai subțiri în cazul primelor sarcini. Ca urmare, există o posibilă reducere a aportului de nutrienți, determinând ca individul să fie expus riscului de a stoca mai multă grăsime și să aibă insulină care funcționează mai puțin eficient în cursul vieții .

O altă teorie este culturală. Dr. Maria Peña, directorul Centrului de Management al Greutății din Spitalul Lenox Hill din New York, remarcă faptul că mamele au o probabilitate mai mare de a suprasolicita copiii lor mai devreme decât cei de mai târziu, în încercarea de a asigura o „greutate sănătoasă”. Acest obicei de mâncare ar putea rămâne pe tot parcursul vieții .

Rivalitatea simbolică este încă o teorie plauzibilă. „Poate că întâiul născut concurează cu cel de-al doilea născut pentru alimentele din gospodărie. Poate vor fi cheltuite mai mulți bani pentru primii născuți „, teoreticizează Gary Sacks de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia, care crede că ar fi interesant să examineze posibilele cauze sociale.

loading...

Add comment