Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Reguli gramaticale din limba romănă pe care trebuie să le știi neaparat

Mulți dintre noi ne-am confruntat la un moment dat cu tot felul de întrebări legate de regulile gramaticale, e cu doi de ii, e numai cu unul singur, trebuie cratimă sau nu trebuie cratimă? Ei bine, noi vă vom lămuri cu o serie de greșeli care apar cel mai des în viața de zi cu zi.

1. Vi sau vii? Cum și când e corect?
Atunci când scriem „vi” cu un singur i,vine de la pronumele voi, vouă și niciodată de la verbul a veni. Un exemplu ar fi: Vouă vi se pare că am mâncat prea mult.
Iar atunci când scriem „vii” cu doi de i, se scrie pentru persoana a doua singular și e de la verbul a veni. Un exemplu ar fi: Mâine vreau să vii pe la mine.

2. Acum sau acuma? Cum și când e corect?
Bineînțeles că forma corectă este „acum”.

3. Noștri/voștri sau noștrii/voștrii? Cum și când e corect?
Nu vom scrie niciodată cu doi de i, forma corectă fiind aceea cu un singur i.

4. Fi sau fii? Cum și când e corect?
În mare parte vom scrie „fi” cu un singur i, de exemplu: a fi, nu fi, ai fi fost, vei fi, să fi fost, să nu fi fost. Iar atunci când scriem cu doi de i, ne referim fie la pluralul substrantivului „fiu”, un fiu, doi fii, fie când folosim verbul a fi la imperativ afirmativ, de exemplu: Fii mai atent la volan!

5. Zi sau zii? Cum și când e corect?
Niciodată nu vom scrie „zii” cu doi de i, fie că este vorba de data calendaristică, fie că folosim verbul a zice la imperativ „Zi ce să facă!”, se pune un singur i.

6. Crează sau creează? Cum și când e corect?
Nu vom scrie niciodată crează cu un singur e, întotdeauna se va scrie cu doi de e.

7. Sa legat sau s-a dezlegat? Cum și când e corect?
Atunci când scriem sa legat este vorba despre adjectivul pronominal posesiv la persoana a III-a singural, de exemplu: haina sa, geanta sa, curtea sa. Iar atunci când îl scriem s-a dezlegat este atunci când este urmat de un verb după el și poate fi completat cu pronumele el sau ea, de exemplu: El s-a dus la munte; Ea s-a întâlnit cu mama.

8. Ști sau știi? Cum și când e corect?
Atunci când scriem știi cu doi de i, folosim verbul la indicativ prezent la persoana a II-a singural, de exemplu: Tu știi ce e mai bine pentru tine. Sau, în cazul în care îl folosim la conjunctiv prezent, de exemplu: Tu să știi întotdeauna unde este el.

9. Frumoaso sau frumoas-o? Cum și când e corect?
Este foarte important să știi cum să-ți alinți corect gramatical prietena, iubita sau soția. Ei bine, nu se folosește niciodată cratima pentru aceste tipuri de cuvinte. Varianta corecta va fii: Frumoaso, prințeso, iubito.

10. Zile sau zi-le? Cum și când e corect?
Atunci când scriem zile legat, fără cratimă, este vorba de pluralul substantivului zi, de exemplu: Nu mai am destule zile să termin acest proiect. Iar atunci când folosim zi-le cu cratimă este atunci când folosim cuvântul la imperativ și se completează cu un pronume, de exemplu: Zi-le să nu mai facă gălăgie.

loading...

Add comment