Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Nouă judecători întorc votul câtorva milioane de oameni.Amnistia și grațierea nu pot fi interzise.

Curtea Constituțională a României a respins inițiativele de revizuire a Constituției în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.Cu alte cuvinte, interdicția amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție.Magistrații constituționali au decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază sau grațiază.

Oficialii instituției au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică preşedintelui să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.Ce înseamnă în mod concret acest lucru? Că niciodată, niciun Parlament, indiferent de coloratura politică, nu va putea interzice amnistia și grațierea, indiferent pentru ce categorie de fapte.

Referendumul din 26 mai a adus aproximativ 6,5 milioane de răspunsuri afirmative la întrebarea lui Iohannis “Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiunile de corupție?”. Judecătorii au decis cu unanimitate de voturi că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției. Potrivit acestora, ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”.Celelalte prevederi ale inițiativelor de revizuire – interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca OUG-urile la CCR – au fost acceptate de către CCR.

La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus și ei la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. O altă prevedere vizează interzicerea grațierii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.De asemenea, magistrații spun că proiectul de lege poate fi rescris și revizuit din nou.O alta modificare propusa vizeaza interdictia presedintelui Romaniei de a acorda gratiere pentru infractiuni de coruptie.

loading...

Add comment