Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Regina Maria a României, femeia cu mâna de fier care a câștigat inima românilor. Fără ea România nu ar fi fost ce este astăzi

Născută în Kent ca Prințesa Marie din Edinburgh, a doua copilă și fiica cea mai mare a printului Alfred, Ducele de Edinburgh și a Marii Ducese Marie Alexandrovna, fiica Țarului Alexandru al II-lea, a primit numele Marie Alexandra Victoria, dar a fost întotdeauna cunoscută sub numele de „Missy” intimitatea familiei.

Ea a fost logodită cu prințul Ferdinand I al României în 1892 și a fost prințesă a României din 1893-1914, fiind încoronată ca regină la Alba Iulia în 15 octombrie 1922, purtând un costum special creat pentru această ocazie, tradiții atât pentru bijuterii, cât și pentru coroana însăși, acestea din urmă fiind făcute în întregime din aurul transilvănean. Pe timpul răboiului, aceasta și-a însoțit soțul în Moldova, activând pe post de soră de caritate în spitalele militare, fiind numită în popor „mama răniților”.După moartea soțului ei, regele Ferdinand I, în 1926, nepotul său Michael a reușit să devină în mod automat rege. Regina Maria însă a refuzat să facă parte din consiliul Regency și după uzurparea celui mai mare fiu Carol al tronului românesc, devenind astfel Regele Carol al II-lea și, prin urmare, răsturnând propriul său fiu Mihail, Regina Maria s-a retras din București, preferând să rămână la Castelul Bran în sudul Transilvaniei sau la palatul ei din Balcic, în nord-estul Bulgariei.

În ultimii doi ani de viață, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, și, deși starea ei s-a înrăutățit, a reușit să se întoarcă în România, la Castelul Pelisor din Sinaia.Regina Marie a murit acolo pe 18 iulie 1938, la ora 17:00. La două zile după moartea sa, corpul Reginei a fost adus la București, unde a stat în salonul Palatului Cotroceni.Mii de români au putut să vadă corpul reginei lor iubite. Corpul ei a fost luat și înmormântat la mănăstirea Curtea de Arges, dar inima ei a fost consacrată într-un mic sicriu de aur, inscripționat cu emblemele provinciilor din România și așezat să se odihnească în Capela Stella Maris în palatul său din Balcic, așa cum dorea. Inima reginei Maria fusese acoperită cu pavilionul României pe de o parte și steagul britanic pe cealaltă, simbolică pentru cele două țări pe care Regina le iubise. Cu toate acestea, când Dobrogea de Sud a fost întoarsă în Bulgaria în 1940 în timpul celui de-al doilea război mondial, inima reginei a fost transferată la Castelul Bran. Fiica ei cea mai tânără, prințesa Ileana, a construit o capelă acolo mai ales pentru a adăposti inima, păstrată în două cutii de argint și apoi plasată într-un sarcofag de marmură. În 1995, o placă a fost ridicată pentru a comemora faptul că inima reginei a fost depusă anterior pentru odihnă. Însă regimul comunist a luat mai tărziu Branul, a înlăturat inima Reginei și a fost pusă împreună cu cutiile de argint în Muzeul Național de Istorie a României în 1971, unde a rămas în ultimii patruzeci de ani, până acum.

Ulterior, inima reginei a fost pusă la odihnă la Castelul Pelisor, în conformitate cu dorințele regelui Mihai al României, nepotul reginei Maria. Este de dorit să ne gândim la inima reginei care se întoarce într-un castel pe care îl iubea, al cărui design a fost atât de profund implicat și în ale cărui ziduri a murit. În timp ce corpul ei rămâne în mănăstirea Curtea de Argeș, inima reginei își va găsi locul de odihnă final aici.

loading...

Add comment