Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Sfântul Andrei: de ce se pune grau incoltit si ce semnificatie are?

Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Iar în data de 30 noiembrie a fiecărui an creștinii îl sărbătoresc pe Sfăntul Andrei, considerat ocrotitorul tării noastre. Tot în această zi sărbătorim sute de mii de români care poartă acest nume și derivatele lui. Această zi a fost declarată sărbătoare bisericească națională. Se spune că acesta a adus crestinismul pe meleagurile noastre. Și așa cum probabil știm cu toții, printre diferitele tradiții și valori, se numără și punerea grăului la încolțit în această zi de sărbătoare. Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă.

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, se pun câteva boabe de grâu într-un ghiveci cu pămând la încolțit. Acesta ar trebui să crească până la Anul Nou. Atunci vedem cât de groase și înalte cresc firele de grău și în funcție de acestea de spune că așa va fi noul an petru noi. Din bătrâni se mai spune și că în funcție de cum aratî grâul încolțit așa va fi și recolta în noul an. Unii spun că tot în funcție de cum arată grăul, așa va fi și sănătatea celui care îl plantează, în noul an.

Grăul trebuie păstrat dupa Anul Nou. Dacă devine prea înalt, puteți să-l mai tăiați cu o foarfecă sau să-l legați.

loading...

Add comment