Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Peştera de Smarald, locul unic prin care Vâlcea vorbeşte cu cerul şi pământul

Știai că există o asemenea frumusețe în județul Vălcea? Cu siguranță, mulți dintre noi nu știam.Această minune naturală este situată în Canionul Cheii, unde pământul frumos al Vâlcii îşi deschide pântecul pentru a lăsa privitorului diamantul sau smaraldul să lumineze sufletul, să picure din ceea ce zeii au creat ce e mai frumos în lume. Multă lume a contestat existenţa acestei peşteri, însă ea chiar există.

În județul Vâlcea se află această minune sub denumirea de Peştera de Smarald sau Peştera Lacului Verde. Situată într-un canion spectaculos – Canionul Cheii. Această fereastră spre o altă lume, una cosmică, de-a dreptul minunată, este situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, în peretele din dreapta al Ogaşului Ursului, la o altitudine absolută de circa 990 m şi 140 m faţă de talvegul văii râului Cheia, un adevărat râu de grohotiş.

A fost explorată în anul 1978 de către Cercul de Speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea.
Peştera are o intrare de circa 6×4 m. Are două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime; cealaltă este largă şi înaltă ca un palat extraterestru, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m şi cu blocuri mari de calcar în rest, prăbuşite peste vechi concreţiuni.După 35 m galeria se ramifică. Cele două ramificaţii, se reîntâlnesc în Sala Mare.

Sala Mare are podeaua accidentată din cauza numeroaselor blocuri prăbuşite. Din colţul sud-estic porneşte o galerie, la început ascendentă, cu mult material clastic, care se ramifică după 20 m. În dreapta, galeria se termină cu trei diverticule scurte. Minunea apare în galeria din stânga pe unde se coboară la un lac de smarald, prins între pereţi. Nu necesită echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare. În zona se află și trei mănăstiri și trei temple ale creştinătăţii. Merită să vizitați această minune naturală, acest lac cosmic, existent încă dinainte de omenire.

loading...

Add comment