Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

România a pierdut Parcul Național Retezat. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe

România a pierdut o pădure virgină,deoarece exploatările forestiere din munții Retezat, au dus în ultimii ani la dispariția ultimului peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei.

“Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Ce firme au exploatat ”aurul verde” din Retezat.
Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel.Firma austriacă chiar deține teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag.O altă zonă din care s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu.Acolo o firmă din județul Gorj, Succes a exploatat sistematic masa lemnoasă în ultimii ani.Alte firme care au exploatat au fost Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest si Trans Exfo.

Guvernul României a ignorat din păcate studiul realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului din anul 2007.
“Conform criteriilor știintifice, un PFI măsoara cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamna ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploațări forestiere și constructii de infrastructură”, a adaugat Paun.

Din păcate România a pierdut foarte multe păduri în ultima vreme.Mai avem păduri virgine în munții Semenic, Godeanu și Vilcan. Și doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege, 80% dintre acestea fiind în pericol de dispariție.

loading...

Add comment