Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

„Gândul că sunt câștigători” oferă bărbaților un impuls de testosteron și o dispoziție încrezătoare

Noile descoperiri sugerează că corpul masculin încearcă să „optimizeze” îmbunătățirile percepute de sine în ceea ce privește statutul social prin schimbări hormonale care promovează „împerecherea pe termen scurt”.

Un nou studiu arată că bărbații trebuie doar să creadă că au învins un alt bărbat în competiție pentru a obține niveluri ridicate de testosteron și un simț umflat de valoare proprie ca perspectivă sexuală.

Oamenii de știință au constatat că această schimbare hormonală și psihologică a făcut pe bărbați mai înclinați să se apropie de noi potențiali parteneri.

Echipa de cercetare a măsurat nivelele de hormoni, precum și atractivitatea și încrederea auto-percepută în abordarea femeilor, la 38 de bărbați în vârsta de douăzeci de ani înainte și după ce au concurat în bătăliile cap-la-cap.

Fără a cunoaște participanții, concursurile din studiu au fost făcute să declare în mod aleatoriu câștigătorul, indiferent de cine a fost cel mai puternic.

În timp ce studiile anterioare au arătat că câștigarea poate afecta hormonii masculini, nu sa știut dacă acest lucru se rezuma la eforturile depuse pentru a câștiga sau la convingerea că cineva este victorios.

Ultimul studiu, condus de antropologi biologici de la Universitatea din Cambridge și publicat astăzi în revista Human Nature , arată că simpla convingere că ați câștigat sau chiar ați pierdut este suficient pentru a provoca fluctuații hormonale masculine care pot influența comportamentul sexual.

Cercetătorii spun că acesta este un exemplu de „plasticitate”: organismul se adaptează rapid – fără a modifica modificările genetice – pentru a se potrivi cu o schimbare a circumstanțelor. În acest caz, o schimbare percepută a statutului social, datorită oamenilor care credeau că au învins un rival.

Organismul încearcă să profite de această îmbunătățire a statutului aparent prin inducerea unor modificări chimice și, prin urmare, comportamentale care promovează o abordare „pe termen scurt” a succesului reproductiv, spun cercetătorii. Mai exact, mai mult sex cu parteneri noi și diferiți.

„O mare parte din evoluție constă în compromisuri în investițiile în energie”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Danny Longman, de la Departamentul de Arheologie din Cambridge.

Am constatat ca o schimbare perceputa in statutul social poate provoca fiziologia de sex masculin sa se adapteze prin pregatirea de a schimba strategii de imperechere pentru a optimiza succesul reproducerii.

Longman subliniază că, în multe populații de animale, ierarhiile sociale masculine corespund succesului reproducerii, iar statutul social este determinat de concurența dintre bărbați.

Studiul a folosit o competiție socială și sexuală, prin faptul că a băgat bărbați atleți unul împotriva celuilalt pentru a vedea cine a fost cel mai puternic bărbat.

A luat probe de saliva pentru a testa nivelurile de hormoni înainte și după curse. De asemenea, au fost administrate mai multe chestionare psihologice, menite să evalueze stima de sine, „socio-sexualitatea” (dorința de a se implica în sexul ocazional), „valoarea partenerului auto-perceput” și comportamentul împerecherii (de exemplu, probabilitatea de a se apropia de femei atractive). Crucial, Longman și colegii au manipulat apoi rezultatele curselor.

Bărbații care credeau că au câștigat au primit o creștere medie a testosteronului de 4,92%, în timp ce cei convinși că au pierdut au scăzut cu o medie de 7,24%. În general, bărbații care credeau că au câștigat aveau niveluri de testosteron cu 14,46% mai mari decât adversarii lor învinși.

„Sistemul endocrin care controlează hormonii este receptiv la schimbările situaționale. Cercetările anterioare au arătat că testosteronul este mai scăzut atunci când bărbații se află într-o relație angajată sau au copii pentru a promova strategii de împerechere pe termen lung „, a spus Longman.

Rezultatele noastre arata ca atat testosteron si efectele sale psihologice corespunzatoare pot fluctua rapid si oportunist, trecerea spre imperechere pe termen scurt, ca raspuns la o schimbare perceputa a statutului, care poate creste valoarea de imperechere.

Statutul social al bărbatului are mai puțin de-a face cu puterea fizică în multe societăți moderne, iar Longman ar fi curios să vadă dacă rezultate similare provin din provocări intelectuale mai familiare culturii bazate pe munca de birouri pe care acum o au mulți bărbați. Există totuși problema liberului arbitru.

„Fiziologia de sex masculin se poate schimba pentru a profita de anumite situații, dar, în cele din urmă, deciziile omului depind doar de el.”

loading...

Add comment