Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

De ce nu ne putem opri din mâncat: adevărul din spatele obezității

Obezitatea este adesea caracterizată drept nimic mai mult decât lăcomie și lipsă de voință. Adevărul însă, este mult mai complex.

Marea Britanie a cunoscut o transformare dramatică în ultimii ani în atitudinea sa față de alimente. Au plecat de la a fi o țară ridiculizată pentru bucătăria ei gustoasă, carbohidratică, devenind o națiune obsedată de mâncare.

Dar, alături de această obsesie cu alimente, a venit o înțelegere tot mai mare a impactului pe care îl are dieta noastră asupra corpului nostru – nu numai pentru talie, ci și pentru boli precum diabetul, bolile cardiace, cancerul și chiar demența.

Această relație complicată între dieta noastră și greutatea noastră este simplă: mâncați prea mult, obțineți grăsime. Prin urmare, unii ar argumenta că soluția ar trebui să fie la fel de simplă: mâncați mai puțin, veți pierde în greutate.

Dacă ar fi fost atât de ușor. Oricine a încercat măcar o dată în viață să alunge câteva kilograme în plus – și, în mod crucial, să le oprească – știe că răspunsul este rareori atât de simplu. De fapt, chiar și mâncarea – și volumul – pe care „alegem” să o mâncăm este influențată de un număr surprinzător de factori.

Știați că obezitatea ne scurtează viața?

Obezitatea moderată reduce cu până la patru ani speranța de viață potrivit unui studiu important din Lancet în 2009 . Acest lucru este cel mai probabil să afecteze copiii de astăzi; mai mult de o cincime din vârstă de cinci ani și o treime din persoanele de 11 ani sunt supraponderali sau obezi.
Obezitatea rezultă, de obicei, dintr-o combinație de cauze și factori, printre care enumerăm:
Stilul de viață al familiei
Obezitatea tinde să se desfășoare în familii. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul de a vă îmbolnăvi este crescut. Nu numai din cauza geneticii. Membrii familiei au tendința de a-și împărtăși obiceiurile alimentare și de activitate similare.
Inactivitate
Dacă nu sunteți foarte activ, nu ardeți cât mai multe calorii. Cu un stil de viață sedentar, puteți lua cu ușurință mai multe calorii în fiecare zi decât arzi prin exerciții fizice și activități cotidiene de rutină. Având probleme medicale, cum ar fi artrita, poate duce la scăderea activității, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.
Dieta nesănătoasă.
O dietă bogată în calorii, lipsită de fructe și legume, plină de alimente fast-food și încărcată cu băuturi bogate în calorii și porțiuni supradimensionate, contribuie la creșterea în greutate.
Vârstă
Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii mici. Dar pe măsură ce îmbătrâniți, modificările hormonale și un stil de viață mai puțin activ măresc riscul de obezitate. În plus, cantitatea de mușchi din corpul dumneavoastră tinde să scadă odată cu vârsta. Masa musculară scăzută duce la o scădere a metabolismului. Aceste modificări reduc, de asemenea, necesarul de calorii și pot face mai greu să se mențină excesul de greutate. Dacă nu controlați în mod conștient ceea ce mâncați și deveniți mai activ fizic pe măsură ce îmbătrâniți, probabil că veți câștiga greutate.

loading...

Add comment