Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mestecaţi 1-2 frunze de leustean, înainte şi după masă: efectele sunt puternice şi imediate

Frunzele de leuştean (Levisticum officinale) sunt mai mult decât un simplu zarzavat. Este o plantă aromatică și medicinală care este adesea folosită pentru a îmbunătăți aroma preparatelor culinare, dar are și unele beneficii pentru sănătate. Atât semințele, cât și frunzele de leuștean pot fi utilizate în diferite scopuri.

Frunzele de leuştean sunt un excelent tonic digestiv – Leuşteanul este un excelent tonic digestiv. Creşte secreţia de sucuri, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţine sunt un excelent stimulent digestiv. Totodată, acidul angelic din frunzele sale are efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în anorexia psihică.

Consumate în cantităţi mai mari, frunzele de leuştean scad pofta de mâncare, constituind un remediu util împotriva apetitului alimentar excesiv.

Leuşteanul şi digestia

Mestecaţi 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Efectele sunt puternice şi imediate: Cresc secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv; Au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv; Favorizează peristaltismul gastric şi eliberarea bilei din colecist; Sunt un adjuvant util în cazul colecistitei şi al pancreatitei;

Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, dischineziei biliare (fiere leneşă); Se consumă cu un sfert de oră înainte de masă (1-2 frunze proaspete de leuştean se mestecă îndelung), în cazul lipsei poftei de mâncare, a senzaţiei de greaţă persistentă; Au efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficiente şi în cazul anorexiei psihice.

Consumat în cantităţi de minimum 20 de grame pe zi, leuşteanul proaspăt (tăiat mărunt, adăugat la ciorbe şi supe calde, după preparea termică, şi în salatele de legume) are efect diuretic, antispastic. Aceasta îl recomandă în retenţiile de urină care apar post-operator, după cistitele acute, după administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecţiuni tumorale.

Leușteanul are proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea flatulenței și a disconfortului abdominal. Consumul de leuștean poate stimula digestia și poate reduce balonarea. Conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot contribui la menținerea sănătății generale.

Leușteanul este o sursă bună de vitamina C, vitamina A și vitamina K. De asemenea, conține minerale importante, cum ar fi potasiul, calciul și fierul. Poate avea proprietăți antiinflamatoare, ceea ce îl face util în gestionarea unor afecțiuni inflamatorii minore.

Unele persoane prepară ceai din frunze de leuștean, care poate avea efecte calmante și digestive. Ceaiul poate fi folosit pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului abdominal sau a problemelor digestive minore.

Este important să menționăm că, în cantități moderate, leușteanul și frunzele sale sunt sigure pentru consumul uman. Cu toate acestea, în doze mari, pot apărea reacții adverse, așa că trebuie să fie consumat cu moderație. Dacă ai întrebări sau îngrijorări legate de utilizarea leușteanului pentru scopuri medicinale, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în nutriție sau un medic pentru sfaturi personalizate.

loading...

Add comment