Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Francezii refuză să treacă la plățile fără numerar.

În ciuda scăderii utilizării numerarului, acesta rămâne cel mai utilizat mijloc de plată în Franța.Toate companiile din Franța trebuie să accepte numerar prin lege, în afară de câteva circumstanțe foarte limitate, cum ar fi dacă bancnotele sunt într-o stare proastă sau clientul încearcă să plătească într-o altă monedă.

Întreprinderile din Franța sunt obligate să ia numerar.
Este ilegal să nu se accepte numerar în Franța — în magazine, dar și în toate celelalte afaceri, cum ar fi benzinăriile și restaurantele, care sunt menționate în altă parte a aceleiași postări.

Legea spune: „Refuzul de a accepta bancnote și monede care au curs legal în Franța la valoarea la care sunt în circulație se pedepsește cu amendă aplicabilă infracțiunilor de clasa a doua”.

Bancnotele și monedele pot fi refuzate doar în circumstanțe foarte limitate, cum ar fi dacă se utilizează valută străină, dacă monedele sau bancnotele sunt în stare proastă, dacă moneda este detectată ca fiind falsă și dacă plata constă în mai mult de 50 de monede.De asemenea, numerarul poate fi refuzat din motive de securitate sau tehnice, de exemplu de către un comerciant într-un tură de noapte sau la parchimetre pentru a descuraja vandalismul.

Rezidenții francezi au voie să facă achiziții în numerar de până la 1.000 EUR per tranzacție. Pentru nerezidenți, limita este de 15.000 de euro. Atâta timp cât sumele de plătit sunt sub aceste limite, comerciantul trebuie să accepte numerar.

De ce oamenii nu vor o societate fără numerar?
Deși o societate fără numerar poate reduce anumite tipuri de infracțiuni și este mai rapid pentru comercianți să proceseze și să gestioneze banii, există probleme semnificative de inegalități în acest sens. Utilizarea cardurilor poate însemna o mai mare expunere la hacking și dependență de tehnologie. Poate însemna că consumatorii au o lipsă de control asupra cheltuielilor.

La noi în țara guvernul face schimbări în ceea ce privește plățile cash. În următorii doi ani, acestea vor fi reduse considerabil. Nu se vor mai putea face plăți în numerar mai mari de 2.500 de lei. Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care să fie limitate plățile cash. Legea se va aplica atât în cazul persoanelor fizice cât și în cazul celor juridice.Potrivit proiectului adoptat de Parlament, în următorii doi ani plățile cash vor fi limitate considerabil. În 2024, românii ar urma să efectueze plăți în numerar de 5.000 de lei. Sumele care depășesc această valoare trebuie achitate cu cardul. În 2025, se vor putea face plați cash de maxim 2.500 de lei.

loading...

Add comment