Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
febra

Medic roman: Febra e semn ca imunitatea functioneaza la capacitate maxima. Nu o tratati daca nu depaseste aceasta valoare!

Febra e semn ca imunitatea functioneaza. Febra nu este altceva decat modalitatea organismului de a lupta cu boala. Medicamentele luate inainte de a se depasi valoarea de 38,5 grade Celsius, scad febra, dar distrug si anticorpii.

Cand mercurul din termometru trece putin de 37 de grade Celsius, primul impuls este sa dam buzna la dulapul cu medicamente in cautare de antitermice.

Multi intra in panica atunci cand fac febra mai mare de 38 de grade si o trateaza agresiv, fara a sti ca, de fapt, febra, atat la copii, cat si la adulti, nu este decat un semn ca imunitatea functioneaza la capacitate maxima.

Peste 85% dintre parinti le adminstreaza copiilor antitermice inainte ca febra sa atinga 38,5 grade Celsius, iar 68% dintre acestia le fac impachetari cu otet inainte ca temperatura sa atinga valoarea de 39,5 grade Celsius, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in „Pediatrics”. Organismul are insa propriile metode naturale de a tine febra sub control.

Febra „sufoca” bacteriile

Febra reprezinta cresterea tem peraturii corpului peste „limita normala”. Desi ceea ce este „normal” pentru o persoana nu este „normal” pentru alta, intervalul de 36-38 de grade Celsius poate fi considerat un reper. Febra in sine nu este o boala, ci un simptom al unui spectru larg de infectii virale sau bacteriene, de la infectii respiratorii, pneumonii, pana la infectii urinare si diaree.

Cand aceste microorganisme care exista in mod natural in organism se inmultesc excesiv, sistemul imunitar se activeaza si organismul reactioneaza si prin febra. Celulele albe (leucocitele) sunt eliberate in cascada in sange pentru a eradica „intrusii”. „Febra este un efect al infectiilor, virale sau microbiene, fenomen de aparare a organismului care favorizeaza vindecarea. Astfel, nu trebuie combatuta atat timp cat nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizeaza Rodica Nanu, medic pediatru la Clinica Medicover din Bucuresti.

Gratie capacitatii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creste pana la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade in cazul infectiilor de rutina. Cand febra trece insa de 42 de grade Celsius, exista risc de convulsii, in special la copii.

Insa convulsiile apar doar cand temperatura creste brusc, nu din cauza febrei prelungite, si nu dureaza mai mult de cinci minute. „In cazul in care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adauga medicul pediatru Rodica Nanu. In cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitara, este bine ca in caz de febra sa se ceara sfatul pediatrului.

Febra e semn ca imunitatea functioneaza. Tratamentul precoce distruge anticorpii.

„Priveste si nu trata, in prima faza”, este regula de baza in ceea ce priveste febra, dar si cea mai putin respectata. Dezavantajele medicatiei depasesc avantajele. Medicamentele sunt menite sa ofere doar mai mult confort.

„In cazul in care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fara depasirea celor 4 doze specificate si in prospect. Daca febra continua sa creasca, se recomanda alternarea paracetamolului cu ipubropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj. La febra mare, peste 40,5, foarte eficient este metamizolul (algocalmin). Acum s-a luat decizia sa nu mai poata fi cumparat fara prescriptie medicala, dar, in astfel de situatii, eu il recomand”, adauga pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proasta este ca suprimarea febrei cu medicamente inseamna un timp de vindecare a infectiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca aceste medicamente suprima, odata cu febra, si productia de anticorpi.

Febra e semn ca imunitatea functioneaza

Hidratati-va continuu, dar fara bauturi dulci
Febra trebuie mai degraba tinuta sub control prin hidratarea corespunzatoare, avand in vedere ca favorizeaza pierderea lichidelor, iar deshidratarea o intretine. Chiar daca cei febrili nu simt senzatia de sete, hidratarea nu trebuie slabita.

Pana la aparitia senzatiei de sete, vor fi deja deshidratati. Se recomanda, de asemenea, bai calde si imbracaminte usoara, din bumbac, care sa permita pielii sa respire. Un sfat pentru parinti e sa nu-i oblige pe copii sa manance. De cele mai multe ori si apetitul e scazut, si e mai bine sa fie hidratati decat „indopati”.

Produsele cu zahar sunt interzise, de asemenea. Un studiu publicat in „American Journal of Clinic Nutrition” a demonstrat ca anticorpii scad cu fiecare lingurita de zahar. De asemenea, nu consumati inghetata sau sucuri dulci reci ca sa calmati fiebanteala fiindca dozele crescute de zahar trag in jos sistemul imunitar, cand ar trebui sa lucreze la intensitate maxima.

Sursa: https://fabricatinromania.info

loading...

Add comment