Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
academician

A murit academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Academicianul a împlinit 100 de ani în urmă cu câteva luni…

Unul dintre cele mai remarcabile figuri ale lumii academice românești a încetat din viață. Constantin Bălăceanu-Stolnici, distins neurolog, etnograf și membru corespondent al Academiei Române, a sărbătorit al 100-lea an de viață în urmă cu câteva luni.

Născut într-o familie de boieri din Moldova în 1923, Bălăceanu-Stolnici a avut o viață care s-a întins peste un secol, martor la schimbările dramatice ale istoriei și culturii românești. Încă de la început, a demonstrat o pasiune pentru studiul minții umane, pasiune care l-a dus la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unde și-a luat doctoratul în neurologie și psihiatrie. În plus, Bălăceanu-Stolnici a fost un promotor fervent al culturii și tradițiilor românești, fiind cunoscut pentru studiile sale detaliate despre obiceiurile și istoria poporului român.

În ciuda vârstei sale înaintate, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost un om de știință activ și dedicat. Continua să scrie și să publice lucrări academice, să participe la conferințe și să fie o prezență constantă în viața culturală și academică a României.În ultimii ani, a mărturisit că unul dinte secretele longevităţii sale sta în faptul că nu a pierdut mai mult de 10 nopți.

Această dedicație pentru învățătură și contribuția sa semnificativă la știință și la cultura românească a făcut ca Bălăceanu-Stolnici să fie respectat și iubit de generații întregi de români. Pentru a-l cita pe însuși savantul, „a învăța înseamnă a trăi”, și acesta pare să fie motto-ul pe care și l-a asumat de-a lungul întregii sale vieți.

Dorim să urăm condoleanțe familiei lui Constantin Bălăceanu-Stolnici și să-i mulțumim pentru contribuțiile sale valoroase, pentru inspirația, pasiunea și dăruirea sa pentru cunoaștere cât timp a fost în viață.

loading...

Add comment