Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
legenda-ghiocelului

Legenda Ghiocelului, floarea gingasă care vestește primăvara

Ghiocelul este floarea ce vesteşte primăvara și este originar din Europa şi Asia, răsărind din pământul înzăpezit când iarna se lasă gonită departe.Ghioceii au capacitatea de a rezista foarte bine la temperaturi scăzute.

Se spune că ghiocelul este simbolul speranței.Ei simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia şi multe persoane cred că plantarea acestei flori în propria gospodările le aduce noroc.Cei care doresc să-l planteze în propriile grădini trebuie să știe că aceștia se plantează cu frunze, iar atunci cînd cumpărăm bulbi, trebuie să verificăm pe eticheta produsului de cîtă vreme au stat bulbii în condiţiile uscate din magazin şi fără umiditate, pentru a fi siguri că nu s-au ofilit.

În lume circulă mai multe legende și povestiri referitoare la vestitorii primăverii.Legendele balcanice povestesc ca ghioceii au aparut dupa ce mai multi copii au fost alungati de acasa de catre parinti si lasati afara in viscol. Neavand nici un loc in care sa se adaposteasca, ei au murit. Dar Dumnezeu, fiindu-i mila de aceste fiinte nevinovate, a hotarat ca trupurile lor firave sa se transforme in ghiocei albi ca suflete lor pure si sa vesteasca oamenilor venirea Primaverii si renasterea naturii.

Legende crestine spun că ghioceii au aparut in momentul in care Adam si Eva au fost alungati din Rai. Ajunsi pe Pamant si nemaivazand asemenea viscol si ninsoare, au incercat sa caute calea de intoarcere in Rai, dar nu au mai gasit-o. Un inger a transformat fulgii de zapada in flori de ghiocei pe care i-a daruit acestora drept simbol al sperantei si al posibilitatii izbavirii de pacat.

O altă legenda de pe meleagurile moldovene spune ca, in timpul luptei Primaverii cu Iarna (care nu vroia cu niciun chip sa-i cedeze locul), frumoasa Primavara s-a taiat la deget, iar picaturile de sange au cazut pe pamant, in zapada care s-a topit. In scurt timp, in acel loc a rasarit primul ghiocel, simbolizand victoria Primaverii asupra Iernii.

Potrivit unei alte legende, ghiocelul se spune ca ar fi fost un barbat vaduv care avea opt copii, patru fete si patru baieti. Recasatorindu-se cu o femeie haina la suflet, copiii au fost alungati din casa de aceasta. Necajiti, ei s-au transformat in opt specii diferite de flori. Cand tatal le-a observat lipsa, i-a cautat si negasindu-i s-a metamorfozat si el intr-o floare, in ghiocel. De aceea, se spune ca in fiecare an, primavara, ghiocelul apare primul si cheama toate celelalte flori.

Ei bine, ghiocelul este prima floare care ne zâmbește dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvară, și toată lumea știe că iarna este pe sfârșite.

loading...

Add comment