Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
ploaia-artificiala

Ploaia artificială, inventată de o româncă, ar fi salvat astăzi România de secetă.Puțini au auzit de ea.

Ștefania Mărăcineanu a fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii.Savanta a fost considerata un adevarat fenomen in lumea științifică europeana.

Românca a uimit lumea și cu prima ploaie artificială din lume, o altă descoperire de-ale sale. Totul a fost posibil cu ajutorul unor săruri radioactive, care au declanșat artificial precipitații locale, în 1931, în Bărăgan. Și-a continuat cercetările privind acest fenomen în Algeria, primind sprijin din partea Guvernului francez.

Mărăcineanu a descoperit și legătura dintre cutremure și precipitații. A explicat că înainte de un șoc puternic, se înregistrează o creștere semnificativă a radioactivității în epicentrul seismului ce urmează să se producă.

Ștefania Mărăcineanu a fost profesoară de fizică și chimie la Școala de Fete din București și a reușit în anul 1922 să obțină o bursă de studiu în Paris. Pentru calificativele sale mari, a reușit să fie acceptată la laboratoarele Marie Curie unde a putut lucra alături de cercetători recunoscuți.

Din păcate, ea s-a stins din viață la vârsta de 62 de ani.În semn de omagiu, Muzeul Curie din Paris conține laboratorul original de chimie din Institutul Radium, unde a lucrat Ștefania Mărăcineanu.

În zilele noastre, seceta este un fenoment tot mai des întâlnit.Acest fenomen apare datorită lipsei precipitațiilor și a reducerii rezervei de umiditate din sol, cu efecte negative asupra plantelor, zonelor acvatice și societății în ansamblu.În lipsa precipitațiilor, rezervele de apă din sol sunt consumate de plante sau se pierd prin evaporare, conducând la instalarea secetei pedologice.

loading...

Add comment