Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
Kalle-Rovanpera

Tânărul care a doborât recordul și a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria raliului.

Pilotul finlandez Kalle Rovanper, a devenit cel mai tânăr campion mondial de raliuri din istoria acestui sport, după ce a reuşit să câştige duminică Raliul Noii Zeelande, la doar 22 de ani.Tânărul a doborât recordul mondial, depasindu-l pe scotianul Colin McRae, titrat in 1995 la varsta de 27 de ani, dar care din păcate a murit intr-un accident de elicopter in anul 2007.

Pilotul Toyota a câștigat în două ore, 48 de minute și 1,4 secunde pentru a trece cu 64 de puncte de Ott Tanak de la Hyundai și a eclipsat recordul stabilit anterior de regretatul Colin McRae.Finlandezul a câștigat cursa, cu 34,6 secunde în fața celui de opt ori campion mondial al Franței, Sebastien Ogier, tot cu o Toyota.Șeful echipei Toyota și fostul pilot de raliuri, Jari-Matti Latvala,l-au felicitat pe Kalle Rovanpera și l-au denumit drept „super-erou”.

„Este uimitor că un tip care tocmai a împlinit 22 de ani ieri poate realiza așa ceva, doborând toate recordurile din sportul nostru și câștigând titlul Campionatului Mondial de Raliuri”, a spus el.

„Este ceva foarte important pentru Finlanda, pentru că 20 de ani sunt mult timp pentru noi. M-am apropiat de mine ca și alții, așa că sunt foarte recunoscător că Kalle a putut să o facă”, a mai completat acesta.

„Este o ușurare destul de mare după un sezon atât de bun și în sfârșit suntem aici”, a transmis proaspăt încoronatul campion.

Fiul unui câștigător al cursei WRC, Kalle Rovanperä a crescut la volanul unei mașini de raliu, cu talentul său alimentat de tatăl Harri, câștigătorul Raliului Suediei din 2001. Rovanperä a început să meargă cu motociclete și cărucioare la vârsta de trei ani. A început să învețe să conducă la șase, iar la opt, a alergat în jurul pădurilor finlandeze cu mașini pe care Harri le adaptase pentru a putea ajunge la pedale.

Piloții de raliuri au nevoie de ani de zile pentru a-și dezvolta abilitățile de a concura cu 200 km/h pe asfalt, pietriș și gheață.Piloții de raliu trebuie să fie rapizi și trebuie să înțeleagă vehiculul, să citească suprafața și să cunoască traseul după primirea cu copilotul.La fel ca un pilot de F1, trebuie să ofere feedback precis pentru a ajuta mecanicii echipei să configureze mașina.Datorită începutului său timpuriu, Rovanperä a început să-și dezvolte acele abilități minunate de condus înainte ca majoritatea dintre noi să poată merge pe bicicletă.Și așa a doborât un record foarte mare la vârsta lui.

loading...

Add comment