Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
romania-are-istorie

„Singura țară din lume care își are scrisă istoria în propriul ei aur, este România!.Declarația celui mai mare expert în aur din Europa care spune că civilizația dacică este magnifică.

Sarmizegetusa, sus în munții centrali, a fost cândva capitala și centrul sacru al dacilor, o civilizație zdrobită de împăratul roman Traian în două războaie sângeroase în urmă cu mai bine de 1.900 de ani. Victoria, se lăudau cronicarii romani, a adus una dintre cele mai mari comori pe care lumea antică le cunoscuse vreodată: jumătate de milion de lire de aur și un milion de lire de argint.

După victoria sa, Traian a dus prada la Roma, unde au plătit pentru faimosul său for. În același complex, Senatul Roman a ridicat o coloană dedicată lui Traian și ilustrând povestea războaielor. Sarmizegetusa a fost nivelată și uitată de secole. Dar poveștile despre aurul Daciei au trăit mai departe, inspirând generații de țărani care locuiau în apropiere să sape în văile abrupte.

Abia când dictatura comunistă a României s-a prăbușit în 1989, visele lor de a o îmbogăți s-au împlinit. Grupuri de vânători de comori locali au început să folosească detectoare de metale (indisponibile pe vremea comuniștilor) pentru a vâna artefacte în pădurile dese de la locul accidentat.

Autoritățile române spun că nu a fost nimic secret în legătură cu jefuirea lor: pe tot parcursul anilor 1990, hoții au cumpărat permise de curățare a lemnului de la oficiali corupți ca acoperire, apoi au folosit detectoare de metale pentru a percheziționa capitala dacică în timpul liber.Aurul furat de Sarmizegetusa era aproape pierdut. Recuperarea acestuia a implicat autorități din Europa și Statele Unite și un deceniu de investigații obscure de către procurorii și curatorii muzeelor ​​români.

În total, autoritățile române au recuperat 13 brățări din aur ciocănit, peste 27,5 lire sterline (12,5 kilograme) de aur roșcat strălucitor. Brăţările recuperate — expuse acum în Bucureşti, capitală — sunt singurele de acest fel descoperite în România. Cel puțin încă o duzină, inclusiv cea cunoscută încă ca Lotul 26, rămân dispărute.

Aurul găsit la Sarmizegetusa i-a determinat pe arheologi să reevalueze religia și cultura dacilor dispăruți. În primul rând, descoperirile fac mult mai credibile lauda Romei despre marile cantități de aur dac. Dacă astfel de comori mai vor fi găsite după 1.900 de ani, ce bogății ar fi putut conține Sarmizegetusa în ajunul distrugerii sale?

„Sunt unele dintre cele mai senzaționale descoperiri ale secolului trecut”, spune Deppert-Lippitz, un expert independent în aur antic care este autorizat să evalueze antichitățile de către Camera Germană de Comerț și Industrie din Frankfurt. „Nu știam nimic despre religia dacică, iar acum avem o interpretare cu totul nouă”.

Mai întâi, totuși, aurul a trebuit să fie găsit. Brățările și mii de monede de argint și aur bătute brut găsite împreună cu ele au început să iasă la suprafață pe piața internațională aproape imediat după ce au fost găsite pe pământul Sarmizegetusa la sfârșitul anilor 1990, oferite colecționarilor în mod privat și la licitații din New York, Paris și Zurich.

Pentru că aurul a fost jefuit, arheologii le lipsesc informații vitale care ar putea oferi indicii despre cum și de ce dacii l-au îngropat. Cu toate acestea, comoara îi ajută pe cercetători să înțeleagă aspecte ale societății și religiei dacice.Romanii, spune Deppert-Lippitz, pur și simplu nu și-au putut concentra mintea în jurul obiceiurilor dacice. În relatarea războaielor lui Cassius Dio, el îl descrie pe regele dac, Decebal, deturnând un râu și ascunzând „mult argint și aur și alte artefacte care pot supraviețui umezelii” în albia râului.Probabil că Cassius Dio avea faptele corecte, dar interpretarea sa greșită. Deppert-Lippitz nu are nicio îndoială că Decebal a îngropat o mare comoară lângă un râu. Dar el nu ascundea aurul de romani, insistă ea, ci îl sacrifica zeilor, apelând la ajutorul lor divin pentru lupta lui pe viață și pe moarte împotriva lui Traian.

loading...

Add comment