Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
zimbrul

Simbolul României, zimbrul, dispărut de peste 200 de ani din țară, a reapărut în Munții Făgăraș.

În prezent, peste 100 de zimbrii cutreieră prin pădurile din sud-estul României, după o absență de peste 200 de ani.Din punct de vedere istoric, zimbrii au fost distruși de vânătoare și distrugerea habitatului.Zimbrul, o specie cheie, ajută la crearea habitatului pentru multe specii diferite, inclusiv păsări de pășune și chiar multe specii de plante. Ca zimbrii, ei aerează solul cu copitele lor, ceea ce ajută la creșterea plantelor și dispersează semințele native, ajutând la menținerea unui ecosistem sănătos și echilibrat.Având în vedere rolurile importante pe care multe dintre aceste organisme le joacă în habitatele lor, introducerea lor ar putea fi vitală în restabilirea sănătății multor ecosisteme degradate.

Zimbrii sunt proiectați să reziste la temperaturi foarte scăzute. Nu se răcesc până când temperatura ajunge la -40 de grade. Au blana foarte groasa si chiar daca pot fi acoperiți de inghet, blana groasa le tine de cald chiar si in iernile geroase.

Primii zimbrii au ajuns în pădurile din românia în anul 2014, la mai bine de 200 de ani după ce au fost văzuți pentru ultima oară aici.După ce animalele ajung pentru prima dată în țară, ele petrec câteva săptămâni aclimatându-se la viața în sălbăticia românească, înainte de a fi eliberate și lăsate să se descurce singure.În prezent locuiesc într-o zonă protejată de peste 8.000 de hectare. Din 2014, în regiune au fost născuți 38 de viței de zimbri.

„Aproximativ 105 zimbrii acum trăiesc liber în Munții Târcu și s-au instalat bine”, spune Marina Druga, șefa proiectului condus împreună de WWF și Rewilding Europe.

În prezent, aproximativ 6.000 de zimbrii sălbatici pot fi găsiți în toată Europa.Ei schimbă peisajul și arhitectura pădurii prin oprirea răspândirii speciilor de copaci invazive, răspândirea semințelor pentru sute de plante și creând căi pe care animalele mai mici le folosesc pentru a avea acces la hrană.Membrii slabi sau bolnavi ai turmei servesc drept pradă pentru lupi sau urși, care, la rândul lor, vor fi mai puțin probabil să se rătăcească în așezările umane în căutarea hranei.Pe termen lung, animalele au nevoie de un habitat mare pentru a evita conflictele asupra teritoriului cu populațiile umane.

Dupa secole de absenta din Muntii Fagaras din Romania, zimbrii europeni s-au intors in sfarsit.Printr-o planificare atentă și un protocol strict de reintroducere în etape, echipa FCC Environment Romania s-a asigurat că prima lansarea zimbrilor a fost realizată în cel mai responsabil mod posibil. Siturile alese se află la cel puțin 20 de kilometri de comunitățile locale și au fost identificate în funcție de habitatul zimbrilor și cerințele de resurse.

loading...

Add comment