Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
Dacia

Camille Jullian, un istoric francez spune că imperiul dacilor stăpânea cele mai importante vaduri de comerţ și pământurile cu solul şi subsolul cel mai bogat

Camille Jullian a trăit între anii 1859 – 1933 și a fost un istoric francez, filolog, arheolog și istoric al literaturii.Jullian este autorul unei monumentale Histoire de la Gaule, publicată în opt volume între 1907 și 1928, care a influențat studiile celtice de-a lungul secolului al XX-lea. Profesor de istorie antică la Universitatea din Bordeaux din 1891, Jullian a primit o catedra la Collège de France în 1905, unde a predat antichități naționale până în 1930. A fost numit Grand Officier de la Légion d’Honneur în 1926, și a fost ales la Académie française în 1924.

În opera sa, Histoire de la Gaule în capitolul Popoarele vechi ale Europei, vorbea despre imperiul dacilor și îl localizează între limitele geografice actuale delimitate la vest de către Viena, capitala Austriei și la est de către Odesa, un oraș aflat în acest moment în posesia Ucrainei.Tot în această lucrare,Camille mai spunea că de la Viena la Odesa, imperiul dacilor stăpânea cele mai importante vaduri de comerț, și pământurile cu solul și subsolul cel mai bogat din Europa Centrală.Tot aici, imperiul dacilor a îmbrățișat cele mai frumoase drumuri și cele mai populate răscruce de drumuri ale Europei centrale, iar ținuturile sale cele mai bogate în metale și grâu.Prin aceste spune, Camille Jullian vrea să afirme că Dacia era singura putere care se putea masura cu Imperiul Roman, stapanind un teritoriu mult mai vast decat se credea pana acum.

La un secol si jumatate dupa Buerebista, Dacia ajunse din nou la mare faima si glorie sub celalalt rege al ei, Decebal.Decebal a fost unul dintre cei mai importanti regi ai Daciei, moment in care regatul a ajuns la apogeul puterii sale.Decebal a rezistat eroic primului razboi purtat de Dacia cu Imperiul Roman, pierzand insa al doilea razboi cu romanii.

Cauzele ultimului război dintre daci și romani au fost însă destul de complexe.Dacii au reprezentat tot timpul o amenințare pentru Imperiul Roman.Dacii au fost neamuri foarte războinice şi foarte renumite pentru vitejia şi tradiţia lor militară în lumea barbară.Regatul dacic a ajuns la cea mai mare întindere a sa în timpul regelui Burebista.

Pentru cine dorește să affle mai multe despre spusele istoricului francez Camille Jullian,poate să citească opera sa Histoire de la Gaule, în Prefaţă şi în cap. I,Popoarele vechi ale Europei.

loading...

Add comment