Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
uzine

În anii 90 erau peste 80 de uzine românești în țară-vulcan,tractorul,electroputere,semănătoarea,rocar,spicul,tricodava,danubiana,hidromecanica,ventilatorul și altele

În perioada comunismului, România avea o adevărată industrie bine pusă la punct, cu mulțime de fabrici și uzine, cu zeci de mii de angajați.Multe branduri economice au consacrat perioada comunistă, printre aceste sunt Culcan,Tractorul,Electroputere,Semănătoarea,Rocar,Spicul,Tricodava,Danubiana,Hidromecanica sau Ventilatorul.

Bazele acestor fabrici au fost puse înainte de anii 90.Dar, rând pe rând au reușit să se destrame și au fost cumpărate pe bani de nimic de către firme sau oameni de afaceri importanți.Foarte puține dintre fabricile din perioada cumonistă au reușit să se impună pe piață și să mai reziste în zilele noastre.În locul unde altădată erau aceste uzine emblemă, astăzi sunt mall-uri, hale părăsite sau terenuri deținute de marii dezvoltatori imobiliari unde au făcut ansambluri rezidențiale.Cele mai multe terenuri provenite din fostele fabrici sunt deținute de grupul francez Auchan, care deține prin Immochan, filiala imobiliară a grupului, 127 de hectare de teren.

Terenurile unde cândva se aflau uzinele noastre românești, acum sunt deținute de străini.Francezii sunt pe primul loc la deținerea de terenuri ce au aparținut cândva uzinei Tractorul, Electroputere, Tricodava și GrantMetal.Locul doi este ocupat de un alt investitor străin, grupul austriac Immofinanz, care deține 48 de hectare unde se aflau cândva uzinele Ventilatorul, Rocar, Electronica, Eurolat Baia Mare, Marotex Baia Mare și Amylon Sibiu.

Din păcate, asta este realitatea din țara noastră.Companiile străini au în proprietate zeci de mii de hectare de teren românesc.Statisticile arată că cei mai mari investitori străini sunt italieni, germani, arabi, maghiari şi spanioli. În anul 2016, Ministerul Agriculturii spunea că va înăspri legea privind vânzarea terenurilor agricole după ce a constatat că străinii cumpără tot mai mult pământ românesc, insă până aucm nu s-a schimbat nimic. În acest moment, între 40% şi 70% din suprafaţa arabilă ar fi deja în posesia lor, arată studiile.

Odată cu dispariția acestor uzine românești au dispărut și sute de mii de locuri de muncă.Industria românească a fost zdruncinată din temelii în ultimii 30 de ani.Oamenii s-au trezit fără locuri de muncă.În ciuda lipsurilor, munca în comunism a însemnat stabilitate și previzibilitate.Economia României a avut o evoluţie extraordinară în anii comunismului.În concluzie, peste 80 de fabrici din ţară, din care 30 din București, au ajuns în proprietatea retailerilor sau a dezvoltatorilor străini. În locul lor avem astazi mall-uri, ansambluri rezidențiale, parcuri sau hale părăsite.

loading...

Add comment