Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Este unic în Europa!

Lacul Albastru din munții Gutâi, în vecinătatea orașului Baia Sprie, este unic în Europa prin faptul că oglinda apei își schimbă culoarea de la un sezon la altul în funcție de intensitatea luminii, temperatură și condiții atmosferice. Culorile turcoaz și verde sunt printre cele mai apreciate de turiștii care se încumetă să urce pe munte pentru a admira fenomenul natural produs de elementele chimice aflate în compoziția Lacului Albastru.

Declarat rezervație naturală în 1977, Lacul Albastru se află în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului. Ani la rând, cât timp a funcționat Liceul Minier și Institutul de subingineri din industria mineritului și metalurgiei, lacul a fost considerat obiect de studiu pentru elevi și studenți și, mai apoi, obiectiv pentru turiștii care au dorit să se bucure de frumusețea sa.

Poziția soarelui și temperatura apei este cea care duce la schimbarea culorii. Și conținutul apei contribuie la acest spectacol. Apa este bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină din apropierea lacului. Conform cercetătorilor, acesta are o concentratie chimică destul de puternică, acidul sulfuric fiind prezent într-o concentrație de 7.8 g la litru.

Legendele legate de Lacul Albastru
Nu lipsesc nici legendele din zonă. Localnicii spun că există o legătură subterană între Lacul Albastru și Marea Neagră, însă povestea râmâne la stadiul de mit, întrucat le desparte o distanță de 800 de km. În plus, în zonă ar fi foarte multe galerii, existând ideea că oraşul Baia Sprie s-ar putea scufunda din cauza acestora.

Zona a fost declarată arie protejată, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, şi ocupă o suprafaţă de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri.

loading...

Add comment