Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
statuia-lui-decebal

Chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.Orice român ar trebui să o viziteze.

Impresionanta statuie a lui Decebal se află în se află în apropierea orașului Orșova, în județul Mehedinți și este cea mai înalta sculptura în piatră din Europa realizată pe un afloriment stâncos și a doua ca înălțime din lume, având o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri.

Sculptura Chipul lui Decebal a fost realizată între anii 1994 și 2004.Primii șase ani au implicat dinamitarea stâncii în forma de bază, iar restul de patru ani au fost dedicați completării detaliilor.Execuția acestei lucrări a fost realizată sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea și finanțată de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, pasionat de istorie.Chiar și după 10 ani de muncă este doar 60% finalizat, pentru că Drăgan a murit și nu mai erau fonduri.Sculptura a fost realizată în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere.Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.Nu s-au putut folosi utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și sacii de 40-50 de kilograme în spate.Sculptura este în apropierea Porților de Fier, care formează granița dintre România și Serbia.

Probabil că orice român știe cine a fost Decebal.Pentru cei care nu ați auzi de el, Decebal a fost regele Daciei între anii 87-106, care a luptat împotriva împăraților romani Domițian și Traian pentru a păstra independența țării sale, care corespunde României de astăzi. Izvoarele antice îl prezintă ca pe un duşman de temut al Romei, dar şi ca pe un războinic.Decebal a fost unul dintre cei mai puternici conducători ai acestui vechi regat, un strateg iscusit și mare conducător, amintit și astăzi pentru nobilimea sa față de poporul său și de pământul său.Dar să revenim la frumoasa sculptură de pe Dunăre Această statuie îi celebrează măreția. Reprezintă un mare rege care continuă să domine granițele pământului pe care l-a apărat până la moarte, așa cum se vede din stâncile acoperite cu vegetație luxuriantă.

Pentru a admira frumusețea sculpturii, pe pontonul din golful făcut de Dunăre, unde se află cea mai mare sculptură în piatră de pe malul unui râu din lumes se poate ajunge doar cu barca.Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a vedea peisajele naturale ce o înconjoară, care sunt destul de uimitoare, pe măsură ce fluviul Dunărea își face drum prin Munții Carpați.Sculptura este vizitată anual de zeci de mii de turiști.În partea de jos a sculpturii se află o inscripție pe care scrie: „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” care se traduce Regele Decebal – realizat de Drăgan.Acest simbol al României ai trebui să fie pe lista tuturor de locuri de văzut.

loading...

Add comment