Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Un medic suedez a dezvăluit care sunt cele 10 reguli ca să trăiești mult și să nu te îmbolnăvești.

În cartea sa despre cele zece reguli de aur ale sănătății (“Les 10 regles d’or de la santé”), medicul suedez Bertil Marklund oferă sfaturi pline de bun simț pentru a trăi mai bine și mai mult, semnalează site-ul madame.lefigaro.fr.

“Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc — sau să nu îmbătrânesc”, se poate citi în introducerea cărții lui Marklund, medic generalist, profesor și specialist în sănătate publică.

Potrivit studiilor consultate de acesta, “influența patrimoniului genetic asupra duratei vieții nu este decât în jur de 25%, în timp ce modul de viață o determină în proporție de 75%”, se menționează în carte. În cele o sută de pagini, medicul Marklund se bazează pe experiența sa de practician și de cercetător din Suedia, dar și pe literatura științifică.

Faceți exerciții fizice: Cu alte cuvinte, faceți mișcare. Activitatea fizică reduce stresul, ne protejează împotriva lui și ne ajută să-l gestionăm. Acesta este un avantaj cert, știut fiind faptul că stresul dăunează, printre altele, celulelor organismului. Prin urmare, este inutil să vă impuneți să faceți sport de cinci ori pe săptămână. Mulțumiți-vă să practicați în mod regulat activitatea care vă convine, să stați mai degrabă în picioare decât așezat, să mergeți pe jos cât mai mult posibil, să optați pentru scări în locul liftului.

Nu vă lăsați copleșiți de stres: Medicul amintește că reacțiile de stres sunt necesare pentru supraviețuirea noastră și, prin urmare, sunt pozitive în sine. Trebuie să știm însă să le stăpânim, să nu le lăsăm să ne invadeze și să le evacuăm. Pentru aceasta, reduceți exigențele, faceți cât mai multă mișcare, defulați-vă și învățați să respirați. Forțați-vă să treceți în modul Dalai Lama.

Dormiți bine, dar nu prea mult: Somnul permite în mod evident regenerarea corpului. Faptul de a dormi prost sau prea puțin obosește, slăbește sistemele noastre de apărare și predispune la excesul de greutate și la alte maladii. De aceea, este primordial să vă garantați o bună igienă a somnului.

Expuneți-vă la soare, dar cu moderație: Atât prin alimentație (peștele gras sau ouăle), cât și expunându-ne la soare sintetizăm vitamina D. Aceasta din urmă este indispensabilă corpului, pentru buna funcționare a sistemului nervos, consolidarea scheletului sau întărirea sistemului imunitar. Ea protejează împotriva diverselor maladii: cancer, diabet, depresie, infecții, psoriazis, scleroză în plăci… Totuși, atenție la excesul de soare, care favorizează îmbătrânirea pielii și cancerele.

Mâncați sănătos, mâncați bine: Trebuie mai ales să mâncați de toate, cu moderație, acordând prioritate alimentelor cu aport de vitamine, grăsimi bune, antioxidanți. În schimb, evitați produsele industriale îndulcite cu zahăr și grase, limitați consumul de carne și de mezeluri, optimizați aportul de proteine vegetale.

Beți apă… și cafea: Hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului. Corpul este compus în proporție de 60% din apă și poate pierde zilnic până la un litru și jumătate. În caz de proastă hidratare, efectele nefaste nu întârzie să se facă simțite, pe plan fizic sau psihic. Cafeaua este un atu de sănătate deloc neglijabil, mai ales datorită antioxidanților și cafeinei din conținutul său. Potrivit mai multor studii amintite de autor, cafeaua ar diminua riscul de diabet, de accident vascular cerebral, de Alzheimer sau de Parkinson. Trebuie să fie consumată, desigur, în cantități rezonabile — trei sau patru ceșcuțe pe zi.

Supravegheați-vă greutatea: Este știut faptul că excesul de greutate ne expune riscului de boli cardiovasculare și diabetului. Autorul lucrării încearcă totuși să explice inutilitatea regimurilor repetate. A veghea zilnic la menținerea unei greutăți stabile este relativ simplu, datorită câtorva sfaturi practice: mâncați lent, nu mai luați încă o porție și alegeți bine alimentele.

Aveți grijă de dinți: Igiena bucală influențează circulația sanguină, spune medicul Marklund. O gingie care sângerează ar fi chiar un semnal de alarmă, potrivit acestuia. Cum se optimizează sănătatea dinților? Evident, mergând periodic la dentist, curățând spațiile dintre dinți și folosind periuța de două ori pe zi, dar și evitând dulciurile.

Adoptați gândirea pozitivă: Pesimismul nu aduce decât stres, angoasă și frustrare. Un cocteil exploziv pentru sănătate. Un recent studiu american arată chiar că optimismul reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor. O veste bună pentru persoanele care văd paharul pe jumătate gol este aceea că pesimismul se tratează. Cum? Potrivit medicului, persoanele respective trebuie să se înconjoare de indivizi pozitivi, să facă mișcare, să-și găsească o motivație, să fie generoase.

Întrețineți viața socială: Bertil Marklund menționează numeroase studii care au demonstrat că mortalitatea este mai mare în rândul persoanelor care trăiesc singure. Prietenia optimizează încrederea în sine și favorizează hormonii stării de bine.
Sursa: doctorulzilei.ro

loading...

Add comment