Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Rețeta de zacuscă cu o vechime de peste 100 de ani,pe care puține gospodine o cunosc.

Zacusca este o mâncărică de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, întâlnită în mai multe țări din Balcani.Și noi românii îndrăgim zacusca și preferăm să ne pregătim cămara pentru iarnă cu câteva borcane de zacuscă.Și deși se găsește în toate magazinele, mulți noi preferăm acel gust de zacuscă făcută în casă. Iată în continuare o rețetă veche de peste 100 de ani.

Vom avea nevoie de 3 kilograme de vinete coapte, curăţate şi scurse bine, 2 kilograme ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi, 2 kilograme ceapă albă, aproximativ 1 litru bulion de roşii, 500 ml ulei de floarea soarelui și 3 linguri de sare sau după gust.

Înainte de începe prepararea propriu zisă,să vă împărţiţi munca pe mai multe zile.Eventual, într-o zi să coaceți vinetele, fie pe plită, gratar sau în cuptor, apoi le curățați și le lăsați să se scurgă bine.Într-o altă zi puteți pregăti ardeii și gogoșarii, copți, presărați sare și curățați bine de piele și semințe.Iar dacă nu preparați zacusca în 1-2 zile puteți să congelați legumele.Apoi, vom avea nevoie de 1 litru de bulion de casă din roșii.Dacă nu aveți, puteți trece prin mașina de tocat 1-2 kg de roșii bine copate și le folosiți acelea.

După ce ați pregătit vinetele, ardeii și gogoșarii și bulionul de roșii, puteți începe să tocați ceapa mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne.Vom începe prin a încinge bine 500 ml de bulion într-un ceaun mare, adăugăm ceapa tocată mărunt și lăsam să se călească bine.După ce s-a călit bine ceapa, adăugați bulionul de roșii, amestecați bine și lăsați pe foc vreo 15 minute.Între timp puteți da vinetele, ardeii și gogoșarii prin mașina de tocat.Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și gogoșarii și lăsați să se calească vreo 15 minute împreună.Apoi turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.Amestecați încet și de când începe să fiarbă bine, lasați pe foc mic încă vreo 3 ore.Puteți adăuga sare după gust.Aveți grijă să o acoperiți cu un capac, pentru că sare.

Cât timp fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea și este foarte important să aveți răbdare să o fierbeți cât mai bine.Zacusca va fi gata atunci când devine lucioasă și uleiul iese la suprafață.După ce zacusca este gata, turnați-o așa fierbinte în borcanele spălate și uscate din timp.Le puteți steriliza înainte la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Vă dorim pofta bună și sper să vă placă această rețetă.

loading...

Add comment