Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Sfaturile preţioase ale medicului Musta.Cum eviţi contaminarea prin haine sau pantofi şi de ce sunt mănuşile o mare capcană.

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, acolo unde au fost vindecați cel mai mulți pacienți infectați cu coronavirus, a prezentat o listă de măsuri pe care le poate lua fiecare dintre noi pentru a preveni infectarea cu acest virus.

„Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedaţi, dar dacă ne construim calm şi raţional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva”, a spus medicul Virgil Musta într-o postare pe grupul City Doctors.

Măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja de infectarea cu coornavirus sunt:

 1. Evitarea contactului cu diverse persoane în această perioadă.Nu știm exact cine este infectat și cine nu, din acest motiv este mai bine să evităm contactul cât de mult putem cu cei din jur.
 2. Purtaţi mască.Deși masca nu vă protejează 100% împotriva contaminării cu covid-19, ea împiedică doar transmiterea de la persoanele deja infectate care nu știu dacă sunt infectați sau nu și o poartă.Masca chirugicală este de unică folosință.Insistaţi ca oamenii pe care îi cunoaşteţi să poarte mască pentru a se proteja pe ei şi pe voi.
 3. Nu staţi faţă în faţă cu cineva la o distanţă mai mică de 2 m şi nu stati mai mult de 15 minute ca durată.
 4. Aerisiti bine camera în care locuiţi sau vă desfăşurați activitatea, cât mai des posibil.Astfel veți putea scădea concentraţia virusului în aer.
 5. Tuşiţi sau strănutaţi la nivelul cotului.
 6. Mănuşile te protejează, dar doar dacă după ce atingi lucrurile din jur, nu pui mâna pe față sau pe piele.Ele te protejează dacă le porți în zone potenţial contaminate, iar când ieşi din aceste zone,le arunci şi te speli bine pe mâini.Puteți opta și să nu le purtați, dar în schimb să vă dezinfectați mâinile sau să le spălați după fiecare contact cu suprafețe din exterior, magazine sau locul de muncă.
 7. Dezinfectaţi des mânerul uşii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucraţi.
 8. Pentru a evita contaminarea pe haine, cum ajungeți acasă, spălați-vă pe mâini, dezbrăcați-vă de haine și puneți-le pe balcon,sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat.
 9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului.Înercați să nu umblați cu aceeași pantofi afară și în casă.S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruşi.Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior.
 10. Virusul se elimină din organismul omului bolnav prin:
 • aerul expirat
 • materiile fecale (scaun)
 1. Boala evolueaza sever în special la persoanele cu risc : bătrâni peste 65-70 ani , persoane cu boli cronice care nu sunt ţinute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plamani, boli cronice cardiace, boli cronice de ficat, boli autoimune, neoplazii.Trebuie să ne concetrăm să-i protejăm pe aceştia mult mai mult.
 2. Pandemia a apărut datorită faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate.Iar epidemia va începe să se stingă doar în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi:
 3. prin boală (făcând boala)
 4. prin vaccinare
  La noi încă nu există vaccinul, așa că cel mai bine ar fi să ne protejăm cât putem, prin izolare totală.
loading...

Add comment