Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Ce materiale trebuie să folosești să-ți faci mască de protecție acasă și cât de eficiente sunt acestea

Deoarece personalul medical se confruntă în această perioadă cu o lipsă de echipament de protecție personală în lupta continuă împotriva COVID-19, iar farmaciile au epuizat stocurile, unele persoane au decis să-și facă singuri acasă propriile măști de protecție.

A fost realizat un studiu de către researchgate.net unde au fost examinate mai multe măști realizate acasă ca o alternativă la măștile de față comerciale.Mai multe materiale de uz casnic au fost evaluate pentru capacitatea de a bloca aerosolii bacterieni și virali. Douăzeci și unu de voluntari sănătoși și-au confecționat măști de față din tricouri de bumbac, iar măștile au fost apoi testate.Numărul de microorganisme izolate din tuse de voluntari sănătoși care poartă mască confecționată acasă și față de cei care poartă o mască chirurgicală sau nicio mască a fost comparat folosind mai multe tehnici de prelevare a aerului. Ambele măști au redus semnificativ numărul de microorganisme expulzate de voluntari, deși masca chirurgicală a fost de 3 ori mai eficientă în blocarea transmiterii decât masca făcută acasă.

Descoperirile sugerează că o mască făcută acasă ar trebui considerată doar ca o ultimă soluție pentru a preveni transmiterea de la persoanele infectate, dar ar fi mai bine decât nicio protecție.Măștile chirurgicale au fost considerate tipul de mască cel mai eficient în momentul de față.

Au fost testate o serie de materiale obișnuite de uz casnic, împreună cu materialul dintr-o mască chirurgicală.Au fost testate măști din materiale precum bumbacul din tricouri, materialul din eșarfe, material din perne normale, din cele antimicrobiene, mix de bumbacuri, material din lenjerie și mătase și material din sacul de la aspirator.

Toate materialele testate au arătat o anumită capacitate de a bloca provocările aerosolilor microbiene. Masca chirurgicală a avut cea mai mare eficiență împotriva bacteriilor, fiind urmată de masca din sacul de la aspirator. S-a găsit că perna și tricoul de 100% bumbac a fi cele mai potrivite materiale de uz casnic pentru o mască de față improvizată.Calitatea ușoară a tricoului a făcut-o să fie mai preferabilă pentru o mască de față, deoarece a fost considerat probabil să asigure o potrivire mai bună.Masca fabricată dintr-un mix de bumbac are o eficiență de 70%.

În concluzie, o mască de protecție poate reduce probabilitatea de infecție, dar nu va elimina riscul, în special atunci când o boală are mai mult de 1 cale de transmitere. Astfel, orice mască, oricât de eficientă la filtrare sau cât de bună este sigiliul, va avea un efect minim dacă nu este utilizată împreună cu alte măsuri preventive, cum ar fi izolarea cazurilor infectate și o igienă obișnuită regulată.O mască de față improvizată de casă poate fi folosită pentru a ajuta la protejarea celor care, potențial, ar putea prezenta un risc profesional de contactul apropiat sau frecvent cu pacienții simptomatici. Cu toate acestea, aceste măști ar oferi purtătorilor o mică protecție împotriva microorganismelor de la alte persoane infectate cu apariția căilor respiratorii. Drept urmare, nu este atât de recomandată utilizarea măștilor de față făcute acasă ca metodă de reducere a transmiterii infecției din aerosoli.

loading...

Add comment