Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

„Omenirea va supraviețui,epidemia încetinește”.Vești bune din partea unui laureat al premiului Nobel.Pe ce se bazează.

Laureatul Nobel Michael Levitt, un biofizic american-britanic-israelian, care predă biologie structurală la Universitatea Stanford și își petrece o bună parte din timp în Tel Aviv, a devenit în mod neașteptat un nume cunoscut în China, oferind asigurării publice în timpul vârfului de focar Covid-19.Levitt nu a descoperit un tratament sau o cură, a făcut doar ceea ce face cel mai bine: a zdrobit numerele. Statisticile l-au condus la concluzia că, contrar previziunilor sumbre, răspândirea virusului se va opri.

Poate că nu este un expert în epidemiologie, dar Levitt înțelege calculele și statisticile mai bine ca oricine.Chiar dacă consideră că pandemia își va desfășura cursul, Levitt subliniază sprijinul său pentru toate măsurile de siguranță luate în prezent și nevoia de a le respecta.Levitt a primit premiul său Nobel pentru chimie în 2013 pentru „dezvoltarea de modele multiscale pentru sisteme chimice complexe”. El nu intenționa în niciun fel să fie un profet care să prezinte sfârșitul unei ciumă; s-a întâmplat întâmplător. Soția sa Shoshan Brosh este cercetător de artă chineză și curator pentru fotografi locali, ceea ce înseamnă că cuplul își împarte timpul între SUA, Israel și China.

„Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. ” În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile, a spus el.

Dar apoi, tendința s-a schimbat. Când Levitt a început să analizeze datele la 1 februarie, Hubei a avut 1.800 de cazuri noi în fiecare zi, iar în șase zile, acest număr a ajuns la 4.700, a spus el. „Și apoi, pe 7 februarie, numărul de noi infecții a început să scadă liniar și nu s-a oprit. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție. ”

Carantina face o diferență, în conformitate cu Levitt, dar există și alți factori la locul de muncă. „Știm că China era în carantină aproape completă, oamenii au plecat doar de acasă pentru a face cumpărături cruciale și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, toată lumea a avut șansa de a se infecta, dar doar 3% au prins-o ”, a explicat el. „Chiar și pe nava de croazieră Diamond Princess afectată de virus, rata infecției nu a fost de peste 20%.” Pe baza acestor statistici, a spus Levitt, el a concluzionat că multe persoane sunt imune în mod natural la virus.

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, a spus Levitt, dar el estimează că este rezultatul unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în ​​China, Franța sau Spania. „Mai mult, cultura italiană este foarte caldă, iar italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși. ”

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt. „Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din mortalitățile gripei sunt persoane de peste 65 de ani.” Pentru a spune lucrurile în proporție: „sunt ani în care gripa se încolăcește, ca în Statele Unite în 2017, când a fost de trei ori numărul regulat de mortalități. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la corona ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. „

loading...

Add comment