Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

1.834 de criminali şi 762 de violatori, eliberaţi cu recursul compensatoriu

În cele 17 luni de când a intrat în vigoare legea eliberării pe baza recursului compensatoriu, au fost eliberați peste 16.000 de deținuți, conform statisticilor deținute de ministerul Justiției.Dintre aceşti deținuți, 1834 au fost condamnați pentru omor, 5928 pentru furt şi tâlhărie, 762 pentru viol, 243 pentru trafic de persoane şi trafic de minori iar 1665 pentru conducere fără permis și conducere sub influenţa băuturilor alcoolice ori alte substanţe, precum şi pentru alte infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice.

Potrivit statisticilor, 968 de persoane din totalul celor eliberate în ultimul an, au fost arestate din nou și s-au întors după gratii.Aceste statistici reprezintă un procent de recidivă de 5,96%.Specialiştii din sistem spun că aceste cifre ilustrează „dezastrul” produs de această lege, şi avertizează că procentul de recidivă indicat de ministerul Justiţiei este unul înşelător.Ei au măsurat strict numărul deţinuţilor care au revenit în penitenciare. Însă mulţi dintre aceştia sunt încă în procedurile juridice aferente.Cifrele reale aici se vor vedea în circa 3 ani. Procentul celor care se întorc în pușcării conform statisticilor cu tot cu cei care sunt încă în faza procesuală, ar fi undeva șla 70%. Aşa funcţionează statistica, din păcate. Ne va spune adevărul mult prea târziu”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Legea recursului compensatoriu a fost adoptată pentru prima dată în anul 2017 de către guvernarea PSD-ALDE.Specialiştii au criticat legea, susţinând că nu diferenţiază între deţinuţii de bună credinţă şi recidivişti, în timp ce reprezentanţii puterii au susţinut că recidiviştii ar fi comis oricum aceste infracţiuni. Această lege le permite deținuților aflați în spatele gratiilor, să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o cincime.Așadar, în ultimii ani, deținuții care au ajuns în închisori recent modernizate și cu un grad de ocupare cu mult sub capacitatea maximă, aceștia au cerut să fie transferați în inchisori vechi, cu condiții de trai mult mai greu, pentru a fi eliberați mai repede, conform legii. Un bun exemplu este penitenciarul Giurgiu, unul dintre penitenciarele modernizate, cu gradul de ocupare de 81%, ceea ce înseamnă că încă 281 de deţinuţi ar avea loc, însă, în ultimii ani, nu mai puţin de 1.200 de deţinuţi au făcut cereri să fie transferaţi într-o altă închisoare.

loading...

Add comment