Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cât ne costă pensiile speciale pentru aleșii locali: „Peste 172 de milioane de euro pe an,adică echivalentul a 10-12 spitale sau a vreo 400 de școli primare”

Cătălin Teniță, lider al Fondului pentru Democrație și specialist online, a făcut un calcul cu cât ne vor costa pensiile speciale pentru aleșii locali și a ajuns la o sumă de 172 de milioane de euro, sumă care va îngreuna bugetul an de an.Guvernul a adoptat legea pensiilor speciale pentru aleșii locali prin ordonanță de urgență(OUG), după ce CCR a respins o lege identică adoptată de Parlament.

„3.186 de localitati, fiecare cu un primar si un viceprimar. 41 de judete, fiecare cu un presedinte si un vicepresedinte de Consiliu. Inca 41 de viceprimari la resedintele de judet (ca sunt cate doi), inca 18 primari+viceprimari la sectoare. Total persoane in functii administratie locala care se bucura de pensii speciale: 6.513 persoane. Sa spunem ca in fiecare localitate s-au succedat in ultimii 25 de ani 3 garnituri de primari/viceprimari in medie. 19.539 persoane care sunt sau vor fi beneficiari de pensii speciale. Sa spunem ca pensia medie va fi de 3.500 lei/luna (eu cred ca va fi mai sus dar sa luam o valoare conservatoare).

Peste 172 de milioane de euro obligatii care vor impovara bugetul an de an. Adica echivalentul construirii a 10-12 spitale precum cel facut de Daruieste Viata. Adica echivalentul a vreo 400 de scoli primare/gimnaziale construite de la zero in mediul rural. Adica echivalentul dotarii cu toalete corespunzatoare a 5000 de scoli. Vreo 3.500 de garsoniere/apartamente mici pentru cei cu probleme sociale grave. Salariul si impozitele pe salariu pentru circa 15000 de invatatori si profesori care ar reduce numarul de elevi dintr-o clasa din mediul urban de la +30 la circa 25 de elevi (maximul recomandat in UE e 26, parca). An de an. Astea sunt pensiile speciale date primarilor si viceprimarilor“, a scris Cătălin Teniţă pe Facebook.

Guvernul a adoptat marți această ordonanță de urgență, prin care aleșii locali vor avea pensii speciale.O lege identică a fost respinsă anul trecut de CCR.Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan a declarat că este necesara această lege, așteptată de mulți ani.Însă, poporul nu este de aceeași părere.Oamenii spun că atat timp cat orice cetatean al tarii primeste in functie de cat a cotizat, asa ar trebui sa primeasca si ei, fara pensii speciale.

loading...

Add comment