Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Einstein din Romania. Radu are 7 ani si un IQ de 149. E un copil cu adevarat genial.

La sapte Radu Ștefan Ciocănea este unul dintre copiii geniali ai României. Cu un IQ de 149 băiatul și-a uimit părinții încă de la un an, când curiozitatea și entuziasmul său de a învăța lucruri noi le-a dat acestora de gândit. Evoluția lui a fost uimitoare. Astăzi este elev în clasa I, la Școala Finlandeză din Sibiu studiază trei limbi, printre care și chineza, face programare și este pasionat de soroban și geografie. Pentru a realiza cât de dotat este Radu, trebuie menționat că majoritatea oamenilor inteligenți de pe planetă au un IQ de 100, iar genii celebre care au un IQ apropiat de cel a lui Radu sunt fizicianul Albert Einstein cu un IQ de 160, inventatorul Tomas Edison cu un IQ de 145, omul de afaceri Bill Gates cu un IQ de 160 și împăratul Napolen cu un IQ de 140.

Se spune despre genii că se nasc, nu devin. Radu s-a născut la Sibiu, în 20 mai 2013, fiind un copil foarte dorit. La un an și câteva luni părinții lui și-au dat seama că este deosebit. Avea o curiozitate fără margini și acumula necontenit informația pe care o primea. La un an și opt luni știa formele geometrice în română și engleză, cifrele și culorile. La doi ani a învățat singur alfabetul, de asemenea în română și engleză. Părinții spun că acumula tot felul de informații de pe Youtube, vizionând diverse filmulețe pe teme de geografie sau anatomie. Nu i-au îngădit niciodată accesul la informație. Radu avea și un hobby din a „explora” planetele, sistemul solar și galaxiile. La trei ani citea deja cursiv, citind mici povestioare pentru Rareș, fratele mai mic, iar de la patru ani joacă șah. Un astfel de copil însă, poate fi o adevărată provocare pentru părinții care trebuie să-i valorifice potențialul.

„Când am realizat ce copil avem, am realizat și ce misiune dificilă ne așteaptă. Ne-am gândit cum și de unde să începem această misiune. Să fii părinte de copil cu abilități înalte este frumos dar, în același timp, este o mare provocare. Ca mamă îmi pun permanent întrebări cu privire la ceea ce ar trebui să fac pentru el, dacă e îndeajuns, dacă aș putea face mai mult și încotro să ne îndreptăm pentru a-i maximiza potențialul dar și să-I protejăm copilăria. Apoi mă mă gândesc mereu că ar trebui să fac aceleași lucruri și șă-i ofer la fel și celui mic”, spune Bianca Cristina Ciocănea, mama băiatului. Primul care i-a îndrumat în acest parcurs dificil a fost antrenorul de genii prof. Florian Colceag. El a fost cel care le-a confirmat părinților că Radu este „special”, că are nevoi educaționale speciale, că are potențial ce poate fi valorificat, că trebuie susținut pentru a nu se pierde acest potential, că Radu este ”gâsca cu ouă de aur”, după cum spune mama lui.

A fost momentul în care băiatul a sustinut testul SON-R , test prin care i-a fost măsurat IQ-ul, valoarea acestuia fiind stabilită la 149, o valoare ce poate crește considerabil dacă Radu este susținut.

Părinții lui Radu spun că este greu în România să ai un copil supradodat. „Sistemul educațional nu este pregătit pentru asta și ca atare nu investește nimic în acești copii. Avem diamante, dar nu știm cum să le șlefuim. Nu punem preț pe inteligența nativă. Nu investim, dar avem așteptări. Sunt lacune care se răsfrâng asupra copiilor geniali și asupra viitorului nostru. În astfel de copii trebuie investită muncă, răbdare, timp, interes și bani, desigur. Pentru cei fără posibilități materiale orizontul se îngustează dramatic. Sistemul de învățământ de stat nu face față, centre de excelență nu există decât pe hârtie, iar genialii rămân ai nimănui”, mai spune mama lui Radu.

Așa au ajuns la școala Finlandeză, variantă oferită de profesorul Colceag. Sistemul de învățământ finlandez este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente punând accent pe valorile individuale, pe talente.

Radu are un frățior mai mic cu un an și trei luni, Rareș. Despre celălalt copil Bianca Ciocănea spune că este un băiețel vesel și neastâmpărat ca toți copiii de vârsta lui. Cei doi frați se atrag reciproc în diferite șotii, se joacă mult împreună și își lipsesc unul altuia atunci când nu sunt împreună. Părinții celor doi spun că vor face tot ce le stă în putere pentru a le asigura viitorul.

Sursa: https://www.turnulsfatului.ro

loading...

Add comment