Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cititul îmbunătățește memoria,reduce stresul și vă face mai inteligenți

Citirea nu doar îți umple capul, ci îl hrănește. Puteți lua suplimente de ulei de pește sau puteți încerca să investiți în tot felul de metode de prepususă îmbunătățire a memoriei și funcționării cognitive, dar cel mai ieftin, mai simplu și cel mai testat mod de a vă ascuți creierul este chiar în fața dumneavoastră.Se numește lectură. Indiferent dacă citiți manuale, cele mai recente reviste cu cele mai bune vânzări sau cărți, oferiți creierului antrenament cu fiecare pagină pe care o faceți. Știința a stabilit că lectura aduce beneficii creierului în multe moduri măsurabile.

Un studiu a analizat 31 de adulți care au început să citească la o vârstă fragedă, 22 de persoane care au învățat să citească adulți și zece persoane analfabete. Oamenii de stiinta au folosit scanarea imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a masura si a compara functionarea creierului a participantilor in timp ce ei au raspuns la limba orala, limba scrisa si sarcinile vizuale.Citirea îi ajută pe creierul oamenilor să proceseze informații atât din punct de vedere vizual, cât și verbal mai eficient . Creierele care nu pot citi, ar putea încerca, de asemenea, să proceseze informații verbale, care ar putea fi motivul pentru care un cititor lent ar putea să rămână în alte zone academice . Cititul îmbunătățește fiecare aspect al abilităților de comunicare ale unei persoane.

Lectura are multe beneficii măsurabile pentru creier.Iată câteva dintre acestea.

Îmbunătățește memoria.
Când citiți, creierul dvs. face mult mai mult decât să descifreze cuvinte pe o pagină. Citirea este mai solicitantă din punct de vedere neurobiologic decât prelucrarea imaginilor sau a vorbirii. E un antrenament neural. Pe măsură ce citiți, părți disparate ale creierului – cum ar fi viziunea, limbajul și învățarea asociativă – lucrează împreună.Potrivit unui studiu, stimularea mentală precum lectura poate ajuta la protejarea memoriei și abilităților de gândire, mai ales pe măsură ce îmbătrâniți. Autorii chiar sugerează că citirea în fiecare zi poate încetini declinul cognitiv al vieții târzii.

Reduce stresul.
Ați observat vreodată cum stresul dispare atunci când vă pierdeți într-o lectură bună? Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a detensiona , luați o carte și lăsați mintea să uite de problemele dvs. pentru un timp.

Te ajută să socializezi mai bine.
Pentru unii, citirea cărților este o modalitate de a scăpa de lumea reală și de oamenii din ea. Interesant de mult, cercetările arată că lectura poate îmbunătăți de fapt abilitățile sociale pentru a vă ajuta să vă ocupați de acei oameni.

Te face mai inteligent.
„Cu cât citeşti mai mult, cu atât mai multe lucruri vei şti. Cu cât înveţi mai mult, cu atât mai multe locuri vei vizita”, spunea Dr. Seuss. Se pare că cercetătorii îi dau dreptate acestuia, deoarece studiile au arătat că cititul nu numai că ajută la îmbunătăţirea vocabularului, dar contribuie şi la creşterea IQ-ului şi a gradului de inteligenţă.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului
Crearea unui ritual de culcare, cum ar fi cititul înainte de culcare, semnalează corpului că este timpul să se răsucească și să se culce, conform Clinicii Mayo.Dacă ai probleme cu somnul, ai face bine să laşi deoparte smatphone-ul şi să citeşti câteva pagini din cartea preferată.

Iată câte beneficii aduce cititul vieții noastre. Însă, aveți grijă atunci când alegeți o carte, alegeți una reală, nu electronică. Cercetările sugerează că citirea pe ecran vă încetinește și că absorb mai puțin din ceea ce citiți. Știința spune că tactilitatea și persistența paginilor de hârtie vă oferă creierului experiențe cognitive și emoționale diferite, ceea ce poate duce la o înțelegere mai profundă.

loading...

Add comment