Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Misterul orașului subteran din Iran.Datează de acum 6000 de ani.

Iran, o țară cu o istorie bogată și o cultură fascinantă, ascunde multe secrete și misterii care continuă să intrigă și să fascineze oamenii de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai uluitoare misterii este acela al orașului subteran din regiunea Esfarayen, Iran, unde se află satul Bam. Această descoperire arheologică a uimit omenirea, dezvăluind o lume învăluită în mister și încărcată cu istorie ancestrală.

În nord-estul Iranului, în provincia Razavi Khorasan, se găsește satul Bam, care ascunde un secret surprinzător – un oraș subteran care datează de acum 6000 de ani. Această descoperire arheologică remarcabilă a ieșit la iveală în urma unor săpături și cercetări amănunțite întreprinse de arheologi în anii ’30. Acest sat, deținător al unui mister impresionant, a devenit cunoscut sub numele de „Arg-e-Bam” sau „Cetatea Bam”.

Arg-e-Bam se întinde pe o suprafață de aproximativ 180 de hectare și este alcătuit dintr-un complex masiv de clădiri, alei, piațete și rezervoare de apă, toate construite din lut și cărămidă. Ce face acest oraș atât de special și de misterios este faptul că o mare parte din el este construită sub pământ.

Complexul subteran al satului Bam servea în principal ca sistem de apărare și de asigurare a aprovizionării cu apă în trecut. Arhitectura ingenioasă și meticuloasă a construcțiilor îi permitea să reziste la temperaturi extreme și să ofere protecție împotriva invadatorilor și altor amenințări. Acestea au fost construite în mod strategic pentru a se încadra în peisajul natural, făcându-le greu de detectat din afară.

Originea și Istoria Orașului Subteran
Cercetările sugerează că satul Bam a fost locuit încă din perioada pre-islamică, iar orașul subteran datează încă din secolele VI-IV î.Hr. În timpul dinastiei safavide (sec. XVI), satul Bam a cunoscut o perioadă de prosperitate, devenind un important centru cultural și comercial din regiune.

Orașul subteran a fost, de asemenea, un nod important pe Ruta Mătăsii, care a contribuit la prosperitatea sa și la creșterea diversității culturale în această regiune. Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XVII-lea, satul Bam a fost grav afectat de conflictele și războaiele din zonă, iar orașul subteran a căzut în ruină.

Restaurarea și Misticismul Mărturisit
În ciuda distrugerii și a degradării suferite de orașul subteran de-a lungul timpului, eforturi considerabile de restaurare au fost depuse pentru a conserva această comoară arheologică. UNESCO a recunoscut importanța acestui loc istoric și l-a inclus în Patrimoniul Mondial, fapt ce a contribuit la salvarea și conservarea lui.

Astăzi, vizitatorii pot explora complexul orașului subteran și pot admira arhitectura impresionantă și frumusețea sa misterioasă. Ambianța și aura locului au căpătat și un aspect mistic, iar unii cred că acesta păstrează încă energiile și secretele vremurilor trecute.

În concluzie, orașul subteran din regiunea Esfarayen, Iran, reprezintă o descoperire arheologică fascinantă și un mister încărcat de istorie și cultură. Cetatea Bam oferă o privire uluitoare asupra ingeniozității umane și a modului în care oamenii din trecut au construit și au trăit în armonie cu natura. Astăzi, acest loc miraculos continuă să impresioneze și să inspire, ademenind vizitatori din întreaga lume într-o călătorie mistică și plină de învățăminte către trecutul îndepărtat al Iranului.

loading...

Add comment