Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
manastirea sucevita

Mănăstirea Sucevița, un colt de rai din Bucovina.Ajută și tu la promovarea României!

Mănăstirea Sucevița, un adevărat muzeu în aer liber, își întâmpină vizitatorii cu o frumusețe rar întâlnită, dezvăluind o lume spirituală plină de liniște și de pace. Această mănăstire, numită și „Perla Bucovinei”, se află în nordul Moldovei, în satul Sucevița, județul Suceava, și constituie unul dintre cele mai valoroase monumente ale artei medievale românești.

Încă din prima clipă când pătrunzi în acest loc, te învăluie o atmosferă de sfințenie, iar peisajul de poveste pare să te poarte spre un tărâm ce depășește limitele cotidianului. Înconjurată de ziduri înalte de piatră, mănăstirea seamănă cu o cetate medievală, străjuită de turlele sale argintii ce par să atingă cerul.

Mănăstirea Sucevița, cu pereții săi exteriori și interiori plini de fresce viu colorate, este ultima și una dintre cele mai impresionante dintre cele opt biserici pictate ale nordului Moldovei incluse în Patrimoniul UNESCO. Picturile mănăstirii, realizate în anul 1595, prezintă un echilibru perfect între stilul bizantin și cel gotic, iar cromatica vibrantă și detaliile rafinate ale acestor picturi fac din Sucevița un veritabil „Evanghelie în imagini”.

O atenție deosebită merită „Scara Virtuților”, o compoziție unică care înfățișează urcușul monahilor spre Împărăția Cerurilor. Tabloul reprezintă 32 de trepte, pe care îngerii, în alb, ajută monahii să urce, în timp ce demonii, în negru, încearcă să îi tragă în jos.

Mănăstirea nu impresionează doar prin picturile exterioare, ci și prin interiorul bogat decorat, cu icoane de o mare valoare artistică. Biserica „Învierea Domnului” adăpostește un iconostas de lemn sculptat, aurit și pictat în tehnica tempera, o adevărată operă de artă a secolului al XVI-lea.

În jurul mănăstirii, natura pare să fie în perfectă armonie cu lumea spirituală. Grădinile pline de flori, pădurea de brazi și dealurile împădurite creează un peisaj idilic, potrivit pentru contemplare și rugăciune. Tot aici se găsește și o bibliotecă ce conține manuscrise și cărți vechi, încă o dovadă a importanței pe care Sucevița o acorda culturii și învățăturii.

Mănăstirea Sucevița reprezintă o bijuterie a patrimoniului cultural românesc și o destinație de neratat pentru oricine dorește să descopere un colț de rai în inima Bucovinei, o lume în care timpul pare să se fi oprit în loc, păstrând vie spiritul și tradițiile străbunilor noștri.

loading...

Add comment