Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
Peştera-Topolniţa

Peştera Topolniţa sau Peştera interzisă, una dintre cele mai spectaculoase din România, cu formaţiuni unice în lume.Este deschisă doar o singură zi pe an.

Peştera Topolniţa sau Peştera interzisă cum mai este denumită în popor, este a 2-a ca lungime din țară și situată pe locul 17 în lume.Doar o parte din peșteră este folosită în scopuri turistice.Peștera Topolnița este o peștera ramificată.Ea este situată pe Podișul Mehedinți în Valea Sohodolului, între satele Marga și Cireșu, la 30 km distanță de Drobeta Turnu-Severin.

Peștera Topolnița este una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, cu formațiuni unice în lume.Este o rezervație speologică, fiind declarată monument al naturii.Zona subterană are o lungime de circa 11.000 de metri. În peșteră este un rău, care curge în subteran aproximativ 600 m și reapare într-un izvor numit Gaura lui Ciocardie, care este de fapt un defileu îngust sau peșteră fără acoperiș.Spectaculoasa peșteră are galerii poziționate pe cinci etaje, iar cea mai impresionantă formatiune speologica din Carpati este Galeria Racovita, care are o lungime de 1570 de metri și a fost denumită astfel, în onoarea lui Emil Racoviță, un renumit explorator român.Pe coridoarele uriașe se pot observa formațiuni carstice unice și numeroase lacuri.Această peșteră adăpostește și numeroase formațiuni impresionante de stalactite și stalagmite, însoțite de labirinturi, torenți, cascade și zone subacvatice.Interiorul peșterii impresionează și prin formele bizare și dimensiunile uriașe ale cavernei.Apele au creat o adevărată operă de artă.

Peștera Topolnița este o peșteră dificil de explorat chiar și pentru speologii experimentați. De aceea peștera este deschisă pentru vizitatori doar o singură zi pe an, în a treia duminică a lunii august.Restul anului poate fi vizitată doar cu aprobarea Academiei Române, deoarece este un sit protejat.Este considerată a fi o peșteră gigant, măsurând 10.330 metri.Zona Cheile Topolniței este un peisaj uluitor cu dealuri în sus și în jos mărginite de păduri de specii sudice precum fagi, stejari și frasini.O mulțime de specii de nevertebrate trăiesc în sau în jurul Peșterii Topolnița.La intrarea în peșteră crește o specie rară de lalele pătrate.De asemenea, este de remarcat în peșteră existența unei impresionante colonii de lilieci.

Această peșteră impresionantă merită vizitată în toată splendoarea ei, chiar dacă este deschisă doar câteva ore pe an.Natura autentică a țarii noastre ar trebui să fie mult mai cunoscută de români.Peștera Topolniței are formațiuni unice în lume și este una dintre cele mai spectaculoase din România.

loading...

Add comment