Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Câteva citate renumite de Nicolae Iorga, spiritul neobosit al politicii, istoriei şi culturii noastre

Nicolae Iorga este unul dintre cele mai importante figuri ale intelectualismului românesc.El a fost un istoric, profesor universitar, critic literar, memorialist, dramaturg, poet și om politic român.Cărturar şi om de stat, a fost cel mai mare istoric naţional al României, care a ocupat şi pentru scurt timp funcţia de prim-ministru al acesteia.A fost membru al Parlamentului și președinte al Adunării Naționale de după Primul Război Mondial.

Istoricul român Nicolae Iorga a jucat un rol critic în istoria României timp de mai bine de cincizeci de ani până la moartea sa tragică în 1940.Autor a peste 1.200 de cărți și 20.000 de articole, Iorga a fost unul dintre cei mai prolifici savanti ai tuturor timpurilor. În semn de recunoaștere a realizărilor sale academice, Iorga a fost numit membru al academiilor române, franceze, iugoslave și poloneze și a primit doctorate onorifice de la universități din întreaga lume.Nicolae Iorga nu a fost doar un istoric, politician, jurnalist, critic literar, dramaturg, scriitor, poet și lingvist, dar și ca orator, profesor, și nu în ultimul rând, ființă umană.

Din seria învățături și cuvinte cu învățăminte, am pregătit câteva citate renumite de Nicolae Iorga.Câteva mici lecții de viață, concentrate în fraze scurte și pline de înțelepciune.

 1. „Omul liber este acela care nu are nevoie să spună nici o minciună”.
 2. „Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului și de dușmănia prietenului.”
 3. “La sfârșitul fiecărei zile socotește nu ceea ce alții au făcut față de tine, ci ceea ce tu ai făcut față de alții.”
 4. „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”.
 5. „După furtunile sufletului ca și după cele ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte.”
 6. „Nu spune niciodată nu se poate, ci începe cu să vedem”.
 7. „Cine ți-a făcut o nedreptate nu rămâne cu o datorie față de tine, ci o pierdere față de el însuși”.
 8. „Dumnezeu face zile cu soare și zile cu nori; întâmplarea face zile cu noroc și zile fără noroc, iar omul zile vrednice și zile nevrednice.”
 9. „Lumea nu e a cui o străbate cu piciorul, ci e a cui o înțelege cu gândul.”
 10. „Omul trebuie să aibă și prieteni, și dușmani. Prietenii îl învață ce trebuie să facă, iar dușmanii îl obligă să facă ce trebuie.”
 11. „Sufletul e ca fierul.Nu poți lucra cu el până nu l-ai încălzit.”
 12. „Greșelile nu se iartă, ci se repară.”
 13. „Omul fățarnic are două fețe și nici un obraz.”

Aceste citate sunt pline de învățături.Este foarte important să ne respectăm sistemul de valori și să avem o conduită de viață care să ne împlinească în tot ceea ce facem.Lumea este plină de obtacole, de aceea este foarte important să știi cum să treci de ele, să te ridici întotdeauna și să nu te lași învins.

loading...

Add comment