Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Minunea apei din Israel. De Bobotează, râul Iordan îşi schimbă cursul

Creștinii din toată lumea sărbătoresc, în ianuarie, Botezul Domnului. Totuși, momentul prăznuirii nu este același, diferența constând în cele două calendare folosite în lumea creștină: cel iulian și cel gregorian, între ele existând un decalaj de 13 zile. Ca urmare, Boboteaza este sărbătorită în România la 6 ianuarie, iar în Israel la 19 ianuarie.

La 19 ianuarie, ziua Bobotezei în Israel, se petrece un fenomen foarte interesant. Apele râului Iordan, în care a fost botezat Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul, de aproape 2000 de ani, la această dată, curg în sens opus cursului obişnuit.

Râul Iordan este totodată și granița dintre Israel și Iordania. Astfel, Boboteaza este serbată de către ambele popoare în același loc, de pe cele două maluri ale râului, aflate la o distanță de aproximativ 10 metri.

Imediat după slujbă, Patriarhul Ierusalimului aruncă trei cruci în apă, care sunt recuperate de cei mai curajoși dintre cei prezenți, obicei întâlnit și în țara noastră. În acest timp, sunt eliberați trei porumbei albi care, după ce înconjoară de trei ori mulțimea, părăsesc locul. În fiecare an, mulțimea de oameni, adunată din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, așteaptă cu emoție minunea.

Râul Iordan are o semnificație deosebită din punct de vedere religios. Este menționat în numeroase texte și tradiții religioase, inclusiv în Biblie, ca fiind locul unde a fost botezat Isus Hristos. De-a lungul istoriei, râul Iordan a fost un loc sacru și un punct important de pelerinaj pentru creștini. Râul Iordan are o lungime de aproximativ 251 de kilometri. Izvorăște din Munții Hermon, situat în sudul Libanului, și curge prin nordul Israelului, formând granița naturală dintre Israel și Iordania. În final, râul se varsă în Marea Moartă, care este situată în partea de sud a regiunii.

Râul Iordan se confruntă cu numeroase provocări legate de utilizarea excesivă a resurselor de apă și de poluarea apei. Datorită cererii ridicate de apă din partea populației și a agriculturii din zonă, râul a suferit o scădere semnificativă a debitului său în ultimele decenii. Există eforturi în curs pentru conservarea și protejarea râului Iordan și a ecosistemelor asociate, inclusiv prin promovarea utilizării durabile a resurselor de apă și prin gestionarea adecvată a deșeurilor. Totuși, râul Iordan rămâne un loc important din punct de vedere istoric, religios și ecologic, atrăgând vizitatori din întreaga lume. Este un loc deosebit care oferă oportunități de explorare culturală și naturală, într-o regiune cu o istorie bogată și un peisaj frumos.

loading...

Add comment