Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
erou-al-armatei

Generalul locotenent aviator Ion Dobran, ultimul pilot român care a participat la cel de-al Doilea Război Mondial

Ion-Stratulat Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, a fost absolvent al Liceului Militar din Târgu-Mureș și al Școlii de Ofițeri de Aviație din București.

Aviator veteran,erou al celui de-al Doilea Război Mondial, general-locotenent Ion Dobran, a luptat împotriva sovieticilor de pe Frontul de Est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după Războiul al 23-lea, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front a fost impresionantă.A luat partea la 340 de misiuni de război, 74 de bătălii aeriene, 11 victorii aeriene și o aeronavă distrusă la sol. A fost doborât de trei ori și a scăpat nevătămat.

„Pe 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a găzduit sărbătorirea a 100 de ani. Cu această ocazie, reprezentantul Administrației Prezidențiale i-a dat generalului cele două decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Cavaleri cu insigne pentru militari”, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Din păcate, a plecat dintre noi în data de 24 septembrie anul 2021, la vârsta de 102 ani și a lăsat un gol imens în armata română.A fost ultimul pilot de vânătoare român supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial.Generalul locotenent aviator Ion Dobran a fost un model de onoare și demnitate militară, un izvor de admirație și respect pentru tinerele generații.Nu se va mai naște niciodată un asemenea om.Înzestrat cu pasiunea pentru zbor, el și-a modelat întreaga viață după principii ferme și idealuri înalte.

Generalul locotenent aviator Ion Dobran a fost și va rămâne un erou al armatei române, care a luptat pentru patrie.A trăit o viață de poveste, pe care unii nici măcar nu și-o pot imagina.Și în ciuda faptului că a fost un simbol al armatei române și un supraviețuitor al aviației de vânătoare române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial,Ion Dobran trăia cu o pensie mizeră. Dobran primea de la statul român pentru faptele sale de vitejie sub 3.000 de lei, ceea ce este foarte puțin în comparație cu faptele acestui om.În timp ce parlamentarii primesc niște pensii speciale fabuloase, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii destul de mici.„Aceste pensii sunt date ca o răsplată pentru că unii i-au susţinut pe alţii în trecut“, crede Ion Dobran.

loading...

Add comment