Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
saturatie-oxigen

Cât de importantă este saturația de oxigen din sânge,cum se măsoară corect și care este valoarea normală în funcție de vârstă

Saturația de oxigen măsoară procentul de oxihemoglobină din sângele care curge prin arterele corpului. Saturația de oxigen este un parametru vital pentru a defini conținutul de oxigen din sânge și livrarea de oxigen.

Pentru adulți, intervalul normal este de aproximativ 95-100%. Nivelul scăzut sub 90 indică deja o afecțiune. Nivelurile sub 67 sunt considerate foarte scăzute, încep să afecteze creierul și indică nevoia urgentă de oxigen suplimentar. Oxigenul suplimentar este furnizat printr-un cilindru de oxigen care este conectat la nas printr-un tub, cu sau fără mască.

nivelul-saturatiei

Măsurarea saturației de oxigen este deosebit de importantă pentru pacienții cu afecțiuni de sănătate care pot reduce nivelul de oxigen din sânge. Aceste afecțiuni includ boala pulmonară obstructivă cronică, astm, pneumonie, cancer pulmonar, anemie, insuficiență cardiacă, atac de cord și alte tulburări cardiopulmonare.Saturația oxigenului din sânge poate fi măsurată cu ajutorului unui instrument cunoscut sub numele de pulsoximetru.Aceasta este o metodă ușoară, nedureroasă, neinvazivă în care o sondă este plasată pe vârful degetului sau pe lobul urechii pentru a măsura indirect saturația de oxigen.

Cele mai frecvente simptome care duc la scăderea saturației de oxigen, includ dureri de cap, ritm cardiac rapid, tuse, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare,anemie, confuzie și albăstrire a pielii și a membranelor mucoase.
O scădere a saturației de oxigen reprezintă întotdeauna un semnal de alarmă care trebuie tratată imediat.În funcție de severitatea afecțiunii, un medic poate prescrie oxigen suplimentar, care are cel mai direct efect asupra nivelului de saturație în oxigen.Cu toate acestea, pentru condiții ușoare până la moderate, există modalități naturale de a crește nivelul de saturație a oxigenului din sânge.

De exemplu, exercițiile fizice pot îmbunătăți capacitatea plămânilor de schimb gazos și poate proteja împotriva hipoxemiei.Deși la unele persoane funcționează acest tratament, la altele nu.De aceea, este important înainte de a începe un regim de exerciții fizice să auziți și părerea unui medic.O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea saturației de oxigen din sânge. Deoarece deficitul de fier este una dintre cauzele majore ale saturației scăzute în oxigen, consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea, peștele, fasolea, lintea și nucile caju, poate fi de ajutor.

Creierul este organul cel mai susceptibil la hipoxie, iar celulele creierului pot începe să moară în cinci minute de la lipsa de oxigen. Dacă hipoxia durează mai mult, pot apărea comă, convulsii și moarte cerebrală.Este foarte importantă urmărirea regulată a saturației de oxigen, iar dacă aceasta scade, să se determine din mai repede cauza saturației scăzute de oxigen.

loading...

Add comment