Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Regim alimentar pentru ficatul gras. 15 alimente de evitat, 15 alimente de consumat.

Regim alimentar pentru ficatul gras – vezi lista cu alimente pe care trebuie să le excluzi din meniu dacă ai ficatul gras.Boala ficatului gras este o afecţiune din ce în ce mai comună în zilele noastre, când alimentaţia nu este tocmai cea corectă, iar mişcarea lipseşte cu desăvârşire.

Dacă nu luăm măsuri la timp, această afecţiune poate duce la ciroză, o boală gravă care se manifestă prin dureri abdominale puternice, slăbiciune musculară, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, mâncărimi persistente şi vânătăi apărute din senin.

Pentru a preveni ciroza, este foarte important să faci câteva modificări în stilul de viaţă, în special în ceea ce priveşte regimul alimentar.Vezi mai jos care sunt alimentele pe care trebuie să le excluzi din meniu dacă ai ficatul gras, ce mâncăruri sunt indicate, dar şi ce alte măsuri poţi lua pentru a-ţi proteja sănătatea!

Regim alimentar pentru ficatul gras. Ce alimente să eviţi
Pentru a „uşura” misiunea ficatului, este esenţial să nu îl încarci cu alimente care conţin grăsimi saturate, zahăr, îndulcitori şi alcool.

Iată lista alimentelor şi băuturilor de evitat:

Lactatele cu conţinut ridicat de grăsime
Carnea roşie (vită, porc)
Produsele de patiserie
Prăjelile unde s-a folosit ulei de cocos sau de palmier
Bomboane
Sucuri răcoritoare acidulate
Dulciuri cu sirop de fructoză
Îngheţată
Cafea cu frişcă sau alte adaosuri
Băuturi alcoolice
Pâine albă
Paste
Orez alb
Chipsurile, covrigeii, pufuleţii, seminţele foarte sărate
Mezelurile foarte procesate
Alimente recomandate persoanelor care au ficatul gras
Dieta mediteraneeană s-a dovedit a fi cea mai bună alegere pentru pacienţii cu boala ficatului gras, dar nu numai. Acest regim alimentar ajută la scăderea în greutate, normalizează tensiunea arterială şi este uşor de urmat, deoarece include alimente diverse, cu valori nutriţionale excepţionale.

Iată care sunt alimente pe care ar trebui să le consumi frecvent dacă ai ficatul gras:

Peşte şi fructe de mare
Fructe şi legume proaspete
Verdeţuri
Pâine de secară
Paste integrale
Orez brun
Quinoa
Amaranth
Chia
Seminţe de in
Nuci (alune, caju, migdale, arahide, nuci de Macadamia, fistic etc.)
Măsline şi ulei de măsline extravirgin
Avocado
Carne de pui, curcan
Tofu, tempeh
Mişcarea, la fel de importantă
Nu este suficient să ţii regim pentru a-ţi menţine ficatul în formă. Exerciţiile fizice au şi ele rolul lor – te ajută să scazi în greutate, dacă este cazul, dar şi să îţi menţii greutatea.

Surplusul ponderal este asociat cu un risc mai crescut de inflamaţie, aşadar scăderea în greutate, chiar cu doar câteva procente, poate contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor ficatului gras.

O altă măsură pentru a-ţi menţine sănătatea ficatului este să-ţi monitorizezi periodic nivelul colesterolului şi să urmezi tratamentul recomandat de medic – dietă, sport şi medicaţie. De asemenea, trebuie urmărite şi valorile glicemiei, deoarece în multe cazuri ficatul gras este însoţit de diabet.

Din nou, mişcare, regim alimentar pentru ficatul gras și tratament urmat ca la carte!
Sursa: csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/regim-alimentar-pentru-ficatul-gras-15-alimente-de-evitat-15-alimente-de-consumat-19420182/

loading...

Add comment