Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

3 elemente esențiale pentru sănătatea neuronilor – dr. Vlad Ciurea.

Profesorul doctor neurochirurg Vlad Ciurea ne oferă câteva sfaturi prețioase pentru mentenanța creierului, indiferent de vârstă.Soluțiile pe care ni le propune sunt la îndemâna noastră, a tuturor. Unele din ele chiar nu ne costă nimic.

Creierul este centrul de comandă al organismului. Este foarte important să știm să îl stimulăm și mai ales să îl protejăm pe măsură ce înaintăm în vârstă.Există cel puțin 3 elemente vitale pentru un creier sănătos: Apa oxigenul și odihna.

Dr. Ciurea recomandă ca în fiecare dimineață, după ce ne trezim din somn, să bem apă. Nu un pahar, ci două. Asta deoarece apa curăță intestinele, ajută sistemul vascular și revigorează întreg corpul. Totodată, apa eficientizează funcția celulelor creierului, îmbunătățește memoria și atenția.Organismul nostru este compus în mare parte din apă (60%). Cel mai mare procent (80-85%) se află în creier și în rinichi. Inima și plămânii conțin 75-80% apă, mușchii, pielea și ficatul 70-75%, sângele 50%, oasele 20-25% și dinții până în 10%. Apa este necesară pentru buna funcționare a celulelor, reglarea temperaturii și eliminarea deșeurilor din corp.

Aportul zilnic de apă recomandat în funcție de vârstă este următorul:
Bebelușii de până la 6 luni: 700 ml de apă
Bebelușii de 6-12 luni: 800 ml de apă
Copiii de 1-2 ani: 1,300 l de apă
Copiii de 4-8 ani: 1,800 l de apă
Băieții de 9-13 ani: 2,400 l de apă
Fetele de 9-13 ani: 2,100 l de apă
Adolescenții de 14-18 ani: 3,300 l de apă
Adolescentele de 14-18 ani: 2,300 l de apă
Bărbații adulți: 3,700 l de apă
Femeile adulte: 2,700 l de apă
Femeile însărcinate: 3 l de apă
Femeile care alăptează: 3,800 l de apă

Oxigenul.
Oxigenul este al doilea element vital pentru creier, deoarece acesta influențează funcția celulelor nervoase și a celulelor gliale. 25% din oxigenul pe care îl respirăm merge către celula nervoasă. Creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, comparativ cu masa corporală. Iar această energie este generată de procese metabolice aerobice care consumă foarte mult oxigen.

Când creierul nu este bine oxigenat, apare hipoxia cerebrală. Simptomele de hipoxie cerebrală pot fi ușoare sau severe, precum: dificultăți de gânduri, declin cognitiv, mișcări necoordonate, pierderea capacității de conștientizare, lipsă de răspuns, insuficiență respiratorie. Este important să deschidem ferestrele când ne trezim, să aerisim încăperile din casă sau în care lucrăm, să ieșim în natură, să inspirăm aer curat. Mișcarea fizică, mersul pe jos, măresc oxigenul din corp.În casă putem ține plante verzi (ex. „Crinul Păcii”), care curăță aerul, reduc nivelurile de dioxid de carbon și cresc concentrația oxigen respirabil. Putem folosi de asemenea o lampă cu sare. Este important să ne alimentăm și să ne hidratăm optim. Consumul de antioxidanți (din afine, merișoare, coacăze, ciocolata neagră etc.) ajută la buna oxigenare a sângelui.

Odihna.
Nimic nu odihnește mai mult creierul decât somnul. Este esențial să ne culcăm devreme, cel târziu la ora 22:00. Este bine să dormim puțin și în timpul zilei, dacă serviciul pe care îl avem ne permite acest lucru. Japonezii, care lucrează mult, au constatat că dormitul la amiază mărește randamentul la locul de muncă, de aceea au introdus câteva minute de somn. Somnul dă un refresh fiziologic extraordinar. Acesta ajută la refacerea centrilor vitali ai corpului. Celulele obosite au nevoie de odihnă, altfel poate să intervină suprasolicitarea și surmenajul. Când suntem obosiți trebuie să ne culcăm puțin, nu să bem cafea sau alte stimulente.

Alimentația este foarte importantă pentru stimularea și întreținerea creierului.
Creierul iubește alimentația simplă și hrănitoare. Mâncatul mult îi dăunează, deoarece corpul va folosi o mare parte din energie pentru a digera alimentele. Astfel, oxigenul nu mai ajunge în cap, ci în stomac. Putem consuma carne slabă. Peștele este ideal pentru creier, dar la fel de bună este și carnea de curcan. Legumele și fructele, usturoiul, pătrunjelul, ciocolata neagră, cafeaua, nucile și fructele de pădure sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea cerebrală. O cafea dimineața și una la prânz, recomandă dr. Ciurea.

Alte stimulente pentru creier.
plimbările în aer liber
alergările ușoare
mersul pe bicicletă
scrisul de mână
muzica
optimismul, gândirea pozitivă
rugăciunea
Sursa: lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/147247/3-elemente-esentiale-pentru-sanatatea-neuronilor-dr-vlad-ciurea/

loading...

Add comment